Sednica Skupštine grada Beograda, koja je počela 25. februara, pa je prekinuta i odložena za sedam dana, biće održana sutra.

Sednica, na čijem je dnevnom redu rebalans gradskog budžeta, kao i izbor novog gradskog urbaniste i zaštitnika građana, odložena je za sedam dana zbog toga što materijal nije dostavljen odbornicima po Poslovniku, na vreme.

Rebalans budžeta predviđa izdvajanje 35 miliona evra za nabavku novih vozila za GSP "Beograd" i subvencije za "Gradsku čistoću".

Pred odbornicima će se naći i odluke o dodeli naziva Ulice Dobrice Chosića i Ulice Milorada Ekmečića, o parku "Branko Parać Relja" na Savskom vencu, kao i o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na Paliluli i Čukarici.

Predložene su i odluke o podizanju spomenika Miri Trailović i Jovanu Chirilovu, kao i spomenik-memorijala "Zašto".

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je ranije za Tanjug izjavio da se rebalans budžeta radi samo iz jednog razloga, zbog novih izdvajanja od 35 miliona evra za nabavku novih vozila za GSP "Beograd".

Kako je pojasnio, plan je da se u narednih šest meseci nabave nova vozila, kako bi se poboljšao kvalitet usluge i komfor građana koji koriste gradski prevoz.

"Naša ideja je da do 1. septembra, u zavisnosti od cene koju budemo postigli na konkursu, nabavimo 210 do 230 novih vozila i da sva vozila budu isporučena do 1. septembra, kada počinje naredna školska godina. Tako da očekujemo i bolji kvalitet rada gradskog saobraćajnog preduzeća", rekao je Nikodijević.

On je istakao da su predviđene i subvencije za JKP "Gradska čistoća", koje se, kaže, odnose isključivo na novu strategiju upravljanja otpadom u gradu.

"Hoćemo da nabavimo novu opremu za primarnu reciklažu otpada, za postavljanje reciklažnih zvona, reciklažnih kanti, kao i za opremanje dvorišta za odvajanje i reciklažu otpada na svim opštinama, u skladu sa ciljem do 2021. godine", rekao je Nikodijević.

Na sednici će se naći i predlog odluke o postavljenju bašti na opštini Vračar, kojom će biti ukinuta mogućnost postavljanja bašti ugostiteljskih objekata na mestima koja su predviđena za parking.

Nikodijević je pojasnio da je reč o pilot projektu, koji će, ako se bude pokazao uspešnim, biti korišćen i na drugim beogradskim opštinama, jer se, kaže, ne može dozvoliti da ugostiteljski objekti zauzimaju veliki broj parking mesta.

Kako je rekao, rešavanje problema nedostatka parking mesta je među prioritetima u užem centru grada, na Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru.

Na dnevnom redu će se naći i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predlozi o izradi još nekoliko takvih planova.

Odbornici će odlučivati i o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva HK "Krušik" a.d. Valjevo.

Foto: Z. Jovanović


Razmatraće i predlog programa "Ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih površina u gradu u 2019. godini".

Odbornici će po skraćenom postupku, odlučivati o razrešenju i imenovanju direktora i v. d. direktora u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama, o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama.

Na sednici će se raspravljati i o izmeni i dopuni Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, kao i o izmeni i dopuni Odluke o dodeli poklona i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o promeni osnivačkog akta ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić", izveštaj o radu Kancelarije za mlade za 2018. godinu, kao i izveštaj o radu Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki za 2018. godinu.

Odbornici će biti upoznati i sa informacijom o sprovedenom postupku za izbor partnera radi osnivanja zajedničkog privrednog društva za rekonstrukciju i upravljanje objektima JP "Sava centar".