IZGRADNjA stambeno-poslovnog kompleksa "K-distrikt" u Bulevaru vojvode Bojovića na Dorćolu zvanično je počela postavljanjem krana i dolaskom građevinskih mašina. Investitori projekta na zemljištu bivše fabrike tekstila "Beko" su holandski "Pinakl" i srpska kompanija AGNS INVEST d.o.o. iz Novog Sada. Projekat, koji će biti građen u tri faze, vredan je skoro 200 miliona evra, a biće izgrađeno 115.000 nadzemnih kvadrata i dve podzemne garaže.

Na placu budućeg ekskluzivnog naselja podno Kalemegdanske tvrđave reporteri "Novosti" zatekli su veliki broj radnika i građevinskih mašina. Kamioni su izvozili zemlju koja se iskopava za podzemne garaže, a na ulazu je prisutno obezbeđenje. Takođe je srušeno deset objekata koji su se nalazili na placu budućih višespratnica. Rok za završetak faze A, koja će imati pet lamela, jeste 5. maj 2020. godine. Dozvoljena spratnost objekata je dve podzemne etaže, prizemlje, šest spratova i potkrovlje. Prostor na donjem Dorćolu na kom je počelo zidanje ekskluzivnog kompleksa zauzima 120.000 kvadratnih metara.

Pročitajte još: Kod "Beka" od jeseni "K distrikt"

Osim izgradnje stambenih kvadrata, glavna zgrada bivšeg industrijskog postrojenja "Beko" ostaće sačuvana i pretvorena u biznis-centar. Neimari su prisutni i na tom objektu, a trenutno se postavlja skela za izgradnju buduće fasade. Istovremeno, radi se na unutrašnjosti višespratnice. Objekat je od holandske firme "Pinakl" kupila ruska kompanija sa sedištem u Beogradu "Marera properties", kako bi oronolu zgradu pretvorila u "Kalemegdan biznis centar". Objekat će imati sedam etaža i ponudiće kancelarijski prostor od 160 do 2.375 kvadratnih metara.

Kompletan projekat uređenja donjeg Dorćola predstavljen je 13. februara 2018. godine kao jedan od najekskluzivnijih u prestonici. Iako je prvobitno najavljeno da će radovi otpočeti sa prvim jesenjim danima, ipak je prošlo nekoliko meseci do uvođenja izvođača u posao. Tako će jedan od najlepših delova glavnog grada dobiti potpuno nov izgled, a kako se može videti na sajtu investitora, trećina stanova je već prodata.


Zemljište bivše industrijske zone na aukciji 2007. godine kupila je grčka firma "Lamda development" za 55,8 miliona evra, ali su se nekoliko puta menjali projekti za uređenje ovog prostora.

Prvobitno je planirano da se na tom mestu sagradi moderan hotel sa pet zvezdica po projektu poznatog arhitekte Zahe Hadid. Na kraju se od tog rešenja odustalo, a plac uz reku ostao da čeka neka bolja vremena.

Angažovan je veliki broj radnika i građevinskih mašina


NOVO ŠETALIŠTE

OSIM što bi trebalo da izgrade poslovno-stambeni kompleks, investitori su u obavezi da urade predlog projekta parka i okruženja celog donjeg Dorćola. Očekuje se i sređivanje buduće promenade, pešačke zone koja će svojim šetalištem povezati Beogradsku tvrđavu sa Beton halom i Dunavom.