POSLE tridesetak godina lečenja u montažnim barakama, skoro 15.000 stanovnika naselja Vinča u GO Grocka, dobiće novu zdravstvenu stanicu. Radovi su trenutno u pripremnoj fazi, odnosno u toku je izrada projektne dokumentacije na osnovu usvojenog medicinskog programa, koju je izradio Gradski zavod za javno zdravlje.

Prema postojećem planu, novi dom zdravlja prostiraće se na površini od 2.600 kvadratnih metara, a ukupna vrednost radova iznosiće oko dva miliona evra. Ugovor o projektovanju zaključen je uz saglasnost Kancelarije koja upravlja javnim ulaganjima, i koja bi trebalo da bude i finansijer projekta.

Pročitajte još: Od Doma zdravlja u Borči čak ni projekat

- U najboljem slučaju građevinska dozvola se može dobiti sredinom ove godine, a radovi bi trebalo da počnu najkasnije do kraja tekuće godine - kažu za "Novosti" nadležni iz GO Grocka. - Prvobitno idejno rešenje koje je napravljeno, biće korigovano u skladu sa zahtevima investitora.

Prema medicinskom programu, novoizgrađena zdravstvena stanica posedovaće službu za zaštitu male, predškolske i školske dece, žena i odraslih građana. Prostorije za radiološke i ultrazvučne preglede, laboratorijske dijagnostike i stomatološku ordinaciju. Planirano je i da u jednom krilu budu smeštene ordinacije za fizikalnu i internu medicinu, oftalmologija i zaštita mentalnog zdravlja. Takođe, u prizmelju zgrade biće smeštena služba za hitnu medicinsku pomoć, kao i apoteka.

Iz GO Grocka ističu i da će nova zdravstvena stanica biti izgrađena na mestu postojeće, koja se nalazi u Ulici Save Kovačevića. Iako je prvobitni plan bio da se zgrada samo rekonstruiše, taj zahtev je odbačen jer postojeći montažni objekat ne ispunjava neophodne kriterijume.

Stara čekaonica u dispanzeru

RADI BEZ DOZVOLE

PREMA ranijim pisanjima "Novosti", zdravstvenoj stanici u Vinči istekla je upotrebna dozvola još 2015. godine, ali se tu i dalje leče stanovnici iz Vinče, Leštana i Boleča. Privremena baraka podignuta je još 1986. godine, ali i spolja i unutra su vidljivi ruiniranost objekta i loši uslovi za rad. Krov odavno prokišnjava, odeljenje pedijatrije tone, prilazne staze gotovo da i nema.