TEHNIČKA dokumetacija za rekonstrukciju Bezistana trebalo bi napokon da bude gotova, kada će biti stvoreni uslovi za izbor izvođača radova. Prvobitan rok koji je dobila firma "Andzor inženjering" za ovaj posao produžen je zbog zastoja u izdavanju saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika. Kako je najavljeno, Bezistan će biti samo revitalizovan i zadržaće izgled kakav je imao kada je bio sagrađen.

Nakon više neuspešnih javnih nabavki za preuređenje ovog prolaza, koji spaja Terazije sa Trgom Nikole Pašića, posao je poveren novosadskoj firmi "Andzor inženjering" u junu prošle godine. Prvobitni rok za izradu dokumentacije bio je prošli novembar, ali je produžen. Prema rečima nadležnih iz ove firme, postoje realni izgledi da ovoga puta sve bude privedeno kraju u propisanom roku. S obzirom na to da je Bezistan pod zaštitom, u toku izrade morali su da se konsultuju sa Zavodom za zaštitu spomenika i prilagode njihovim zahtevima.


PROČITAJTE JOŠ:
Uz ajncer i osmeh ruše predrasude

- Da li će sve biti završeno do 28. marta najmanje zavisi od nas, jer ima mnogo papirologije koja treba da bude usklađena - kaže za "Novosti" Zoran Vukadinović iz "Andzor inženjeringa".

- S obzirom na to da je ispod Bezistana smeštena velika infrastruktura, plan rada moramo da uskladimo i sa drugim komunalnim preduzećima koja učestvuju u radovima. Imali smo nekoliko krugova konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kako bismo videli šta je moguće, u kom obliku, kao i koji sadržaji su izvodljivi. Trebalo je usaglasiti i obim i vrstu radova.

NE OBNAVLjAJU FONTANU KAKO je ranije najavljeno, ovi projekti će morati da budu usklađeni sa idejnim rešenjem dobijenim 2015. godine na konkursu za uređenje tri centralna gradska trga. Fontana sa skulpturom "Devojka sa školjkom", koja je rekonstruisana 2011. godine, neće biti obuhvaćena ovim projektom. Ukupna vrednost radova je 2.280.000 dinara.

Prema idejnom planu, Bezistan će zadržati prepoznatljiv izgled i posle rekonstrukcije, dok će Čavketov prolaz ka Terazijama biti dosta izmenjen.

- Pošto je Bezistan pod zaštitom, neće se mnogo menjati u odnosu na pre - navodi Vukadinović. - U ostalim prolazima će biti više izmena, jer za to imamo mogućnost.


PROČITAJTE JOŠ:
Za pola kilograma jagoda 250 dinaraProjektom je planiran pešački prolaz Bezistan, uključujući i Čavketov prolaz, površine 13.000 kvadrata. Radovima će biti obuhvaćena obnova pešačkog prolaza, tako što će se ukloniti prepreke, ogradice, žardinjere i kiosci. Prostor će biti popločan kamenom i opremljen rasvetom, urbanim mobilijarom i zelenilom.