Nove knjižice čeka 200.000 ljudi

S. VIDAČKOVIĆ

13. 07. 2017. u 14:12

Mnogobrojni Beograđani juče stajali u redovima ispred šaltera fondova za zdravstvo na nekoliko mesta. RFZO: Angažovani su i zaposleni koji rade druge poslove

Нове књижице чека 200.000 људи

LEKARI svakodnevno savetuju građane da se što manje izlažu vrućini, ali upravo zbog odlaska kod lekara Beograđani su i juče stajali ispred RFZO na više mesta u gradu - čekajući nove zdravstvene knjižice. Iz Republičkog fonda za zdravstvo navode da je u 17 beogradskih opština, odnosno ispostava RFZO, preostalo da se podeli još 200.000 zdravstvenih identifikacija.

Reporteri "Novosti" obišli su nekoliko ispostava RFZO Beograd, i najveću gužvu zatekli u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred zgrade u kojoj su šalteri za opštine Zvezdara i Vračar, gde su ljudi čekali i na ulici! Poneli su sa sobom flašice vode, cupkali u mestu i nervozno gledali na sat, dok je živa na termometru prelazila 30. podelak.

- Krenuo sam kod lekara, jer primam terapiju, a inače radim kao radnik obezbeđenja - priča Dragan Kocić sa Zvezdare.

- Tamo sam predao novu elektronsku knjižicu i rekli su mi da nije aktivirana, a biće kada predam kopiju ugovora o radu u ispostavu RFZO za Zvezdaru. Jeste vruće, ali moram to da završim.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se poveća kapacitet šaltera kako bi se smanjile gužve, iz RFZO odgovaraju da su maksimalno angažovani.

- Angažovani su svi zaposleni, i oni koji su inače raspoređeni na drugim poslovima. U ispostavi Zvezdara stranke primaju svi zaposleni u ispostavi i obavljaju posao uručivanja i overe kartica - saopštili su iz Republičkog fonda.

I Novobeograđani su juče čekali u ispostavi RFZO u Ulici maršala Tolbuhina, doduše ne na ulici kao Zvezdarci i Vračarci. U redu je bilo najviše starijih ljudi, koji su nam rekli da im ovaj elektronski sistem i nije baš najjasniji, ali su svi saglasni u tome da je ovo onaj red u kome mora da se čeka, bez obzira na vrućinu, jer su stare, papirne knjižice prestale da važe prvog dana jula.

- U ispostavi Novi Beograd počelo je da radi više šaltera u dve smene. Pored četiri-pet šaltera rade i četiri kancelarije, koje primaju stranke kada počne da se pravi veća gužva - kažu u RFZO.


ŠALJU NA KUĆNE ADRESE

Iz Republičkog fonda ističu da oni intenzivno rade na slanju zdravstvenih kartica na kućnu adresu onim osiguranim licima koja su platila tu uslugu. Međutim, Pošta je vratila više od 6.000 zdravstvenih kartica, kao neuručene pošiljke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Saša

13.07.2017. 15:05

Čemu uopšte služe te knjižice? Samo da bi se iz njih izvukao broj zdravstvenog osiguranja ili kako se to već zove. Ista stvar je bez problema mogla da se dobije i iz papirne knjižice. Papirna knjižica je bila čak i funkcionalnija. Jednim pogledom bih mogao da ustanovim do kada je knjižica overena, a kod ove nove ... potrebna je InterNet veza, pristup sajtu ... pa ko se snađe ... dobije. Zamislite kako je malo starijim ljudima koje tehnologija ne zanima.

Ђура Змај

13.07.2017. 15:15

"Тамо сам предао нову електронску књижицу и рекли су ми да није активирана, а биће када предам копију уговора о раду у испоставу РФЗО за Звездару. Јесте вруће, али морам то да завршим.", а што Човек мора да Ћати носи уговор о раду када Ћата може да оствари увид у евиденцију ФПИО о запослењу сваког грађанина.?! Доста са малтретирањем Народа!

Bole

13.07.2017. 15:20

Samo 200.000?! Zahtev smo podneli 1.novembra. Još nismo dobili knjizice, tako da mi se čini da je ova brojka neralno mala. Ponovno spinovanje podataka.

Ђура Змај

13.07.2017. 15:21

Не разумем - РФЗО има евиденцију о свим осигураницима, на располагању су му све службе Државе - Зашто није извршио по службеној дужности замену здравствених књижица и исте послао на кућну адресу осигураницима, уз откупнину за износ накнаде (Без ПТТ трошкова као за наградну игру са фискалним рачунима!), а да само нови осигураници подносе захтеве на шалтерима.?! Чему служи та електронска књижица грађанину Бабиног Кала, Вучидела или Брода Призренског (Ако тамо важи.?!).?!

Apsolutno

13.07.2017. 17:19

@Ђура Змај - Zato sto su to birokate-sadisti koji vole da maltretiraju ljude. Njih nije briga sto neko po toj vrucini moze da umre cekajuci da dobije tu knjizicu sa kojom ce moci da ostvari pravo da ide kod doktora opste prakse za 2 meseca od momenta zakazivanja. Dobro dosli u banana drzavu!

Cinjenica

14.07.2017. 04:14

@Ђура Змај - Te birokrate su uglavnom pravnici, a veliki je procenat sadista i psihopata upravo medju pravnicima. Oni valjda uzivaju u tudjim mukama. Mozda ovo nece biti objavljeno, ali mislim da iskustva mnogih sa pripadnicima te profesije govore u prilog ovoj teoriji. Ja do sada nisam naisao na pravednog i postenog pravnika.