LEKARI svakodnevno savetuju građane da se što manje izlažu vrućini, ali upravo zbog odlaska kod lekara Beograđani su i juče stajali ispred RFZO na više mesta u gradu - čekajući nove zdravstvene knjižice. Iz Republičkog fonda za zdravstvo navode da je u 17 beogradskih opština, odnosno ispostava RFZO, preostalo da se podeli još 200.000 zdravstvenih identifikacija.

Reporteri "Novosti" obišli su nekoliko ispostava RFZO Beograd, i najveću gužvu zatekli u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred zgrade u kojoj su šalteri za opštine Zvezdara i Vračar, gde su ljudi čekali i na ulici! Poneli su sa sobom flašice vode, cupkali u mestu i nervozno gledali na sat, dok je živa na termometru prelazila 30. podelak.

- Krenuo sam kod lekara, jer primam terapiju, a inače radim kao radnik obezbeđenja - priča Dragan Kocić sa Zvezdare.

- Tamo sam predao novu elektronsku knjižicu i rekli su mi da nije aktivirana, a biće kada predam kopiju ugovora o radu u ispostavu RFZO za Zvezdaru. Jeste vruće, ali moram to da završim.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se poveća kapacitet šaltera kako bi se smanjile gužve, iz RFZO odgovaraju da su maksimalno angažovani.

- Angažovani su svi zaposleni, i oni koji su inače raspoređeni na drugim poslovima. U ispostavi Zvezdara stranke primaju svi zaposleni u ispostavi i obavljaju posao uručivanja i overe kartica - saopštili su iz Republičkog fonda.

I Novobeograđani su juče čekali u ispostavi RFZO u Ulici maršala Tolbuhina, doduše ne na ulici kao Zvezdarci i Vračarci. U redu je bilo najviše starijih ljudi, koji su nam rekli da im ovaj elektronski sistem i nije baš najjasniji, ali su svi saglasni u tome da je ovo onaj red u kome mora da se čeka, bez obzira na vrućinu, jer su stare, papirne knjižice prestale da važe prvog dana jula.

- U ispostavi Novi Beograd počelo je da radi više šaltera u dve smene. Pored četiri-pet šaltera rade i četiri kancelarije, koje primaju stranke kada počne da se pravi veća gužva - kažu u RFZO.


ŠALjU NA KUĆNE ADRESE

Iz Republičkog fonda ističu da oni intenzivno rade na slanju zdravstvenih kartica na kućnu adresu onim osiguranim licima koja su platila tu uslugu. Međutim, Pošta je vratila više od 6.000 zdravstvenih kartica, kao neuručene pošiljke.