KOMŠIJE SPREČILE ISELjENjE PORODICA IZ RADNIČKIH OBJEKATA: Neće iz Trudbenikovih baraka

F. Horvatić

17. 05. 2017. u 13:28

КОМШИЈЕ СПРЕЧИЛЕ ИСЕЉЕЊЕ ПОРОДИЦА ИЗ РАДНИЧКИХ ОБЈЕКАТА: Неће из Трудбеникових барака

Kolege u Ulici Luneta Milovanovića Nikola Fifić

Komšije sprečile iseljenje dve porodice koje godinama žive u radničkim objektima na Konjarniku. Problem zbog sporne privatizacije nekadašnjeg građevinskog giganta

DVE porodice bivših radnika Građevinskog preduzeća "Trudbenik" zasada će ostati u svojim domovima u radničkom naselju u Ulici Luneta Milovanovića na Konjarniku. Okupljene komšije i građani sprečili su, naime, prinudno iseljenje zakazano za utorak ujutro. Nalozi za odlazak dve, od ukupno više od 30 porodica iz domova u kojima žive na osnovu privremenog rešenja, posledica su privatizacionog spora koji datira iz 2008. godine.


- Kada je građevinska firma "Montera" kupila "Trudbenik", pripao joj je i ovaj objekat za smeštaj radnika tog preduzeća - priča, za "Novosti", Ivan Zlatić, nekadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije koji je došao da podrži radnike. - Kupac je, suprotno ugovoru, stavio objekat u kome živi oko 30 porodica pod hipoteku, a nakon što je i sama "Montera" otišla u stečaj, banke su aktivirale potraživanja. Kao posledica toga, bivši radnici "Trudbenika" koji ovde žive decenijama sada treba da ostanu bez krova nad glavom.


Porodica Dragice Conić, nekadašnje radnice koja u ovom naselju skoro 30 godina živi sa suprugom i petoro dece, jedna je od dva domaćinstva koja je u utorak trebalo da budu izbačena iz svog doma.


- Nedugo nakon privatizacije "Trudbenika" izgubila sam posao, i od tada traje spor o našem iseljenju, a pre oko mesec dana stigao nam je i nalog za prinudno izvršenje - kaže Dragica. - Moja deca odrasla su ovoj kući, ukoliko je izgubimo, nemamo kud.DVA PUTA KAŽNjENI


SLUČAJ "Trudbenik" je inače jedna od 24 sporne privatizacije čije je razrešenje tražio Evropski parlament u okviru procesa evrointegracija Srbije.


- Radnici ovog preduzeća kažnjeni su dva puta - kaže Ivan Zlatić. - Jednom, kada su izgubili posao u procesu sporne privatizacije i sada, kad mogu da ostanu bez svojih domova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije