ZBOG ujeda lutalica grad je lane isplatio 24 miliona sugrađanima! To je samo deo od 200 miliona, kolika su potraživanja građana zbog povreda koje su im naneli psi, a koja su pristigla za 2015. i 2016. godinu.

U prestonici su tokom prošle godine sklopljena 972 ugovora o vansudskom poravnanju, na osnovu čega su isplaćena 24 miliona dinara. Pošto veliki broj zahteva iz prethodne dve godine nije obrađen do kraja, ukupna potraživanja iznose 200 miliona dinara.

Da je to velika suma, rekao je i gradski menadžer Goran Vesić na okruglom stolu "Odštetni zahtevi - efekti na budžet i sprečavanje zloupotrebe".

- Počeli smo da sprovodimo jedinstvenu praksu, izmenjeni su određeni zakonski akti kako bi ovaj problem počeo da se rešava. U pitanju je preveliki novac da bi se nastavilo sa ovakvim pristupom ovoj problematici. Najveći problem je nepostojanje jedinstvenog načina na koji se lokalne samouprave bore sa ovim problemom. Beograd ima pet prihvatilišta za pse, a pripremamo izgradnju još jednog velikog u Lipovičkoj šumi - dodao je Vesić.

Uprkos tome, u Beogradu konstantno raste broj pasa lutalica, a napušteni vlasnički psi predstavljaju najveći problem. Na koje sve načine će se ovo rešiti, na skupu nije bilo precizirano.