Trećina škola bez sala

B. Borisavljević

29. 03. 2016. u 22:28

Beogradski srednjoškolci nemaju uslove za nastavu fizičkog, a kod osnovaca situacija bolja. Mesečno se iz gradske kase za zakup prostora za nastavu izdvaja oko 80 miliona dinara

Трећина школа без сала

Većina škola izdaje fiskulturne sale i to najčešće sportskim klubovima

SVAKA treća srednja škola u prestonici nema fiskulturnu salu ili su one neadekvatne da se u njima drže rostora za nastavu fizičkog za srednjoškolace iz gradske kase se, u poslednjih šest meseci, izdvaja oko 37.000 evra mesečno.

Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje, situacija je nešto bolja u osnovnim školama, jer samo šest osmoletki nema ovakve sale. Učenici na nastavu fizičkog najčešće idu u sportske centre, Gradski centar za fizičku kulturu ili druge ustanove koje imaju dobre uslove za držanje časova fiskulture. Sa ovim ustanovama ugovore zaključuju obrazovne ustanove, a ne grad.

- Poslednjih šest meseci za plaćanje nadoknade ili zakupa prostora za potrebe srednjih škola izdvojeno je oko 4,5 miliona dinara za mesec, dok se za osnovne škole taj iznos oko dva miliona dinara - navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. - Na godišnjem nivou za navedene potrebe grad plaća oko 80 miliona dinara.

Među školama koje imaju fiskulturne sale, malo je onih koji se mogu pohvaliti novom opremom koja, uglavnom, postoji u onima koje su izgrađene u poslednjih nekoliko godina. U ostalim je oprema stara i više od dve decenije, a kupovina nove je nemoguća jer je gradski prosvetni budžet dovoljan tek za pokrivanje materijalnih troškova škola, dok u republičkoj kasi ima novca samo za isplatu zarada, a o bilo kakvim ulaganjima nema ni govora.

Većina škola izdaje fiskulturne sale i to najčešće sportskim klubovima. Cena se razlikuje od ustanove do ustanove, ali se kreće oko 1.200 dinara po satu. Novac od izdavanja škole ulažu u osavremenjavanje nastave i kupovinu sprava za fizičko.


UMKA

Tokom ove godine fiskulturnu salu bi trebalo da dobije OŠ "Dositej Obradović" na Umki. Protokol o izgradnji sale za fizičko, Sekretarijat za obrazovanje je potpisao sa Agencijom za investicije i stanovanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije