SELTIK FAVORIT U "OLD FIRM" DERBIJU: Rendžersu i drugi domaći kup kao uteha za neuspeh u Ligi

O. M.

25. 05. 2024. u 08:00

PRVI put posle 22 godine u finalu Škotskog kupa sastaće se Old firm rivali, Seltik i Rendžers.

СЕЛТИК ФАВОРИТ У ОЛД ФИРМ ДЕРБИЈУ: Ренџерсу и други домаћи куп као утеха за неуспех у Лиги

FOTO: Profimedia

Ovo će biti 441. susret dva škotska velikana i prvi u finalu Kupa od 2002. godine. Tada je odigrano epsko finale koje je Rendžers dobio sa 3:2 pobedonosnim golom Petera Levenkrandsa u 90. minutu, nakon što je Seltik vodio sa 1:0 i 2:1.

Prošle sezone sastali su se u polufinalu kada je Seltik na putu do osvajanja trofeja pobedio velikog rivala sa 1:0 u gostima.

Večiti škotski rivali su ove sezone podelili dva do sada završena takmičenja, Seltik je odbranio titulu šampiona, a Rendžers je osvojio Liga kup gde je u finalu savladao ekipu Aberdina sa 1:0.

Seltik je naslov prvaka praktično obezbedio u prethodnom Old Firm derbiju kada je pobedio sa 2:1 na svom "Parkhedu".

Posle toga je nastavio pobednički niz, protiv Kilmarnoka sa 5:0 i u poslednjem kolu protiv Sent Mirena koji je dva puta vodio, ali je na kraj uipak bilo 3:2 za "bojse". Najbolji igrač sezone Met O'Rajli poništio je rano vođstvo koje je gostima doneo Mark O'Hara, ali je vezni igrač Sent Mirena vratio goste u vođstvo sa bele tačke malo pre isteka pola sata. Međutim, Kjogo Furuhaši je obezbedio da Seltik dođe do izjednačenja na poluvremenu, pre nego što je Luis Palma postigao pogodak na četiri minuta pre kraja, za potpuni preokret. 

Seltik je na kraj uzavršio sa osam bodova ispred večtog rivala, iako je ne tako davno izgledalo da će ostati bez krune. Negde u vreme kada je Rendžers osvajao Liga kup Seltik se opraštao od Lige šampiona, Pirovom pobedom nad Fajnordom posle koje usledio i poraz na "Parkhedu" od Hartsa. Tada je ceo stadion minutima zviždao svojim ljubimcima, što se ne pamti. Seltik je od tada izgubio samo jednu od 24 utakmice u svim takmičenjima.

Brendan Rodžers sada ima zadatak da vodi Seltik do rekordnog 42. Kupa Škotske (Rendžers ima 34) i njihovog osmog trijumfa u poslednjih 10 godina. Irac iz severnog dela "smaragdnog ostrva" je izgubio samo jedan od prethodnih 17 susreta sa Rendžersom kao menadžer "Hupsa" i veruje da je njegov tim pred subotnje finale u "idealnom stanju".

Seltik je na putu do finala eliminisao Baki tisl, Sent Miren, Livingston i Aberdin (na penale u polufinalu). Rendžersi su eliminisali Damberton, Ejr junajted, Hibernijan i Harts.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1X&2-5 (kvota 1,64)

 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)