TIP DERBI: Zvezda za titulu “Valjak” za čast

Ž. U.

20. 04. 2024. u 05:00

CRVENO-BELI DOČEKUJU PARTIZAN U TREĆEM OVOSEZONSKOM VEČITOM DERBIJU o Tradicija i aktuelna forma „debelo“ na strani domaćina. o Crno-beli na stadion „Rajko Mitić“ izlaze bez trenera Duljaja

ТИП ДЕРБИ: Звезда за титулу  “Ваљак” за част

FOTO: M. Vukadinović

Vraćanje na staro „mučenje“ lopte ili nastavak neke nove i uzbudljivije tradicije započete na prošlom derbiju? Iz ugla neutralnih posmatrača, kojih doduše nema mnogo, kao i kladioca, ovo je glavna dilema pred treći sudar „večitih“ rivala (subota, 18.00) ove sezone. Ugostiće Crvena zvezda Partizan na stadionu „Rajko Mitić“ ponovo ovog proleća, ali sada neće juriti bodovni zaostatak, već će eventualnom pobedom imati priliku da stavi obe ruke na šampionski pehar i stavi šampanjac na hlađenje.

Jer, ako puleni Vladana Milojevića ostvare trijumf, otići će na nedostižnih plus deset u plej-ofu, u kojem se nakon toga igra još šest kola. Sa druge strane, Partizan je nakon izborenog remija 9. marta (2:2) na bunjištu najvećeg rivala doživeo potpuni kolaps i rezultatsku krizu kojoj se kraj ne nazire. Na sve to, nadovezala se i suspenzija Igora Duljaja koji neće moći svojom energijom kraj aut linije da motiviše igrače, a upitan je i nastup najboljeg pojedinca Partizana i heroja prošlog derbija, golmana Aleksandra Jovanovića. Probleme sa povredom ima i Mateuš Saldanja, najbolji strelac „parnog valjka“ koji je van terena od pomeutnog susreta na „Marakani“ kada je pogodio mrežu crveno-belih.

Sve to ukazuje da je Zvezda veliki favorit u subotnjem okršaju, pošto je od prošlog derbija nanizala šest pobeda u prvenstvu sa ukupnom gol-razlikom 20:0. Iza brojki, krije se i ne toliko ubedljiva igra crveno-belih, ali više je verovatno da neatraktivni rivali iz donjeg doma i velika razlika u kvalitetu nisu uspeli da izvuku žar iz Milojevićeih igrača koji su ostatak sezone nakon prošlog derbija odradili na „autopilotu“.

Taj prošli susret Zvezde i Partizana početkom marta, bio je pravo osveženje za ljubitelje svetkovine srpskog fudbala. Posle mnogo godina i utakmica na ivici negledljivosti, „minimalaca“ ispunjenih faulovima i prekidima igre, „večiti“ su odigrali susret za pamćenje. Mnoštvo šansi, tečne igre i čak četiri pogotka (prvi put još od 2017. godine) uz fenomenalni navijački dekor, nešto je što bi trebalo da postane standardni repertoar u najvećoj utakmici na prostoru od Subotice do Niša.

Tradicija je apsoluno na strani crveno-belih, koji na “Marakani” nemaju poraz od najvećeg rivala sedam godina. Na domaćem terenu, Zvezda je bez poraza u Superligi od 30. agvgusta 2017, odnosno na 138 mečeva. Čak i da je u Humskoj sve idealno, pitanje je da li bi crno-beli mogli da “napakoste” najvećem rivalu.

U svakom slučaju, ako po strani ostavimo navijačke strasti, najveća želja pred treći derbi u sezoni može da bude samo da se atrakcija i uzbuđenja sa prošlog ponove i da se ponovo priča o spektakularnim golovima i magičnim asistencijama.

ČETIRI DANA KASNIJE U KUPU

Četiri dana nakon 173. „večitog“ derbija, na programu će biti još jedan okršaj Zvezde i Partizana. I opet će sastati na stadionu „Rajko Mitić“ (24. april), ali ovog puta u polufinalu Kupa Srbije. Žreb je spojio najveće srpske klubove koji su i prethodnih godina delili megdane u najmasovnijem takmičenju. Kada su u pitanju Kup okršaji, na njima je bilo znatno manje golova i atrakcije nego u prvenstvenim mečevima i Zvezda je trenutno u seriji od dve uzastopne pobede. Ona iz 2022. je došla zahvaljujući inspiracii dvostrukog strelca Aleksandra Kataija (2:1), dok je godinu ranije, Zvezda bila bolja nakon izvođenja penala. Partizan je polsednju pobedu na Zvezdinom stadionu u Kupu ostvario u finalu 2019. (1:0) golom Bojana Ostojića.

Drugi polufinalin par, činiće Radnički iz Kragujevca i Vojvodina. Taj susret odigraće se takođe 24. Aprila u srcu Šumadije, na stadionu „Čika Dača“ a kada je u pitanju tradicija između ova dva tima, u poslednjih četiri od pet međusobnih susreta na tiketu je moglo da se zaokruži „tri plus“.

NAŠ PREDLOG

SUBOTA, 18.00:

CRVENA ZVAZDA - PARTIZAN  GG&3+  (2.10)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)