DERBI SEZONE U PREMIJER LIGI: Kada je Arsenal poslednji put pobedio na ''Etihadu'' Arteta je još igrao fudbal, a Gvardiola je bio u Bajernu

V.M.

31. 03. 2024. u 05:00

DERBI 30. kola engleske Premijer lige igra se na stadionu "Etihad" gde domaći Mančester siti, treći na tabeli, dočekuje lidera Arsenal od 17 časova i 30 minuta.

ДЕРБИ СЕЗОНЕ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ: Када је Арсенал последњи пут победио на Етихаду Артета је још играо фудбал, а Гвардиола је био у Бајерну

FOTO: Tanjug/AP

Ove dve ekipe razdvaja samo jeda nbod što znači da bi "građani" pobedom, a u slučaju po njih povoljnog ishoda meča Liverpul - Brajton izbili na čelo tabele.

Prošle sezone ove dve ekipe su takođe odlučivale o prvaku, a sastali su se dva puta u krtatkom periodu jer je duel 12. kola odlagan zbog obaveza Arsenala u evropskim takmičenjima. Siti je oba puta pobedio, 15. februara u londonu sa 3:1, a dva meseca kasnije u Mančesteru as 4:1 i na kraju je tih šest bodova odlučilo šampiona jer su "građani" uzeli pehar sa 89 bodova, naspram 84 "tobdžija".

Iz trke za titulu ove sezone ne treba izostaviti ni Liverpul, ali oba današnja rivala već su se po dva puta sastajala sa "redsima" tako da je ovo poslednji okršaj kandidata za naslov prvaka u sezoni. Nije nemoguće zamisliti scenario da na krjau sve tri ekipe završe sa istim brojem bodova, a utom slučaju u Engleskoj je na snazi staro dobro pravilo gol-razlike.

Ona je trenutno na strani Arsenala, koji ima najubojiti napad u ligi, ali i najčršću odbranu, dok Siti u ovom segmentu kaska i za Liverpulom.

Arsenal je u seriji od osam ligaških pobeda, poslednji put izgubili su od gradskog rivala Fulama poslednjeg dana prošle godine. Nedelju dana kasnije izgubili su i u Ef-Ej kupu od Liverpula, a u 2024. godini imaju još jedan poraz, ali bezbolni od Porta u osmini finala Lige šampiona. U revanšu su nadoknadili zaostatak za "zmajevima", tačnije anulirali su ga pa su prošli dalje na penale.

S druge strane, Mančester siti je u seriji od 22 utakmice bez poraza, ali su imali jednu manju krizu krajem septembra i jednu veću od sredine novembra do sredine decembra zbog koje su kasnije morali da pojačaju ritam i ulože dosta napora kako i stigli Arsenal i Liverpul.

Siti je i pre reprezentativne pauze imao "set-loptu" da izbije na čelo tabele, da je pobedio Liveprul u derbiju koji je završen bez pobednika 1:1. nisu uspeli da zadrže prednost od 1:0 iz prvog dela igre, ali mogu da budu zadovoljni bodom jer je Liverpul imao više izglednih prilika.

Ipak, poznato je da menadžer Stijia Pep Gvardiola formu tempira za sam kraj, tako da valja očekivati da će šampion iskoristiti svaki kiks Arsenala i Liveprula da se domogne odbrane pehara.

Arsenal je več početkom ove sezone pokazao da je prebrodio prošlosezonskih 2:7 u međusobnim susretima koji su ga koštali titule. Pobedile su "tobdžije" u oba dosadašnja duela, doduše u Komjuniti šildu na penale, a u prvom prvenstvenom susretu sa 1:0, ali oba rezultata daju izabranicima Mikela Artete dozu samopouzdanja pred današnji okršaj, naročito zato što je potonji označio kraj neslavne serije od 15 utakmica bez pobede protiv izabranika Pepa Gvardiole.

S druge strane, Arteta je još igrao za Arsenal kada su "tobdžije" poslednji put slavile na "Etihadu", mada nije bio u sastavu te 2015. godine kada su "tobdžijama" pobedu doenli njegov zemljak Santi Kazorla i Francuz Olivije Žiru.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,73)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)