DŽEKO - IKARDI, DRUGA RUNDA: Galata i Fener se bore za trofej Superkupa na Ronaldovom stadionu

O. M.

29. 12. 2023. u 14:03 >> 14:03

SAMO pet dana nakon superligaškog derbija, dva najtrofejnija turska kluba, Galatasaraj i Fenerbahče, odmeriće snage i u Superkupu Turske. Utakmica se ovog puta igra na neutralnom terenu, stadionu Ronaldovog Al Nasra u Rijadu, a početak je zakazan za 18 časova i 45 minuta.

ЏЕКО - ИКАРДИ, ДРУГА РУНДА: Галата и Фенер се боре за трофеј Суперкупа на Роналдовом стадиону

Profimedia/ IMAGO

Biće ovo 399. "Interkontinentalni derbi", a zanimljivo, tek osmo odmeravanje snaga u Superkupu.

Pre pet dana na stadionu Šukru Saradžoglu" u azijskom delu Istanbula, na mestu nekadašnjeg antičkog Halkedona, podelili su bodove u utakmici bez golova, ali sa dosta uzbuđenja na terenu i oko njega. Duel je bio pun tenzija, koji je kasnije nastavljen rivalskim obračunima na društvenim mrežama, najviše zbog detalja kada nije dosuđen penal protiv Maura Ikardija.

Galatasaraj se posle meča žalio, a kao argument je pokazao fotografiju Argentinca sa vidljivom masnicom na levom oku, posle čega se javio i bosanski napadač i kapiten Fenera Edin Džeko koji je na Instagramu napisao da "iz Galtasaraja kukaju i traže penal iako je Ikardi glavom udario u stativu".

Kasnije su čitači s usana rekonstruisali verbalni duel Bosanca i Argentinca u kome se sve završilo na praznim pretnjama jednog i drugog. Na utakmici je nastupio i kapiten Srbije Dušan Tadić koji je u 69. minutu mesto na terenu ustupio Norvežaninu Džošui Kingu.

Rivali su posle 17 odigranih utakmica izjednačeni po bodovima, po 44, ali je Fenerbahče prvi na tabeli zahvaljujući nešto boljoj gol-razlici, 44:14 u odnosu na Galatinih 32:9. Jasno je da će se borba za titulu voditi između ovih ekipa, pošto je trećeplasirani Trabzon već na minus 14, a Bešiktaš koji je sezonu počeo veoma ambiciozno i dobro, u poslednje vreme je drastično pao u formi i ima bod manje od Trabzona.

Fenerbahče je ove sezone uložio mnogo novca kako bi vratio šampionsku titulu nakon skoro pune decenije. Ambicije "kanarinaca" velike su,  kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, a dosadašnji rezultati ekipe, koju je pred početak sezone, između ostalih, pojačao i kapiten reprezentacije Srbije, za sada im idu u prilog. 

Balkanski dvojac, Tadić i Džeko, za sada je najzaslužniji za to, a veliku pomoć ovaj tandem ima i u Poljaku Sebastijanu Šimanskom. Njih trojica zajedno postigli su 27 golova i zabeležili 12 asistencija- Džeko deli prvo mesto liste strelaca sa Ikardijem, dok je Tadić prvi asistent lige sa šest uspešnih dodavanja.

Osim što blista u Superligi, Fenerbahče je trijumfom protiv Trnave od 4:0 obezbedio prvo mesto u grupnoj fazi Lige konferencija, odnosno direktan plasman u osminu finala najmlađeg UEFA takmičenja. Malu mrlju na ovaj uspeh, istina, ostavio je ubedljiv poraz (1:6) od danskog Nordšelanda koji je odgovoran za eliminaciju našeg Partizana iz ovog takmičenja, ali na kraju nije ni prošao dalje jer je u poslednjem kolu izgubio od Ludogoreca.

Jedina razlika između turskih velikana ove sezone je u činjenici da će Fener na proleće igrati osminu finala Lige konferencija, a Galatasaraj evropsku avanturu nastavlja u šesnaestini finala Lige Evrope. "Lavovi" su osvojili treće mesto u grupi sa Bajernom, Kopenhagenom i Mančester junajtedom.

Što se tiče domaće scene, Galata je izgubila pre mesec i po dana od Hatajspora, nedelju dana nakon što je Fener pretrpeo prvi poraz u sezoni od Trabzona i to su jedini porazi ovih ekipa u prvenstvu. Još su na po jednoj utakmici ispustili bodove, remijima bez golova - Galatasaraj sa Kajzerijem u prvom kolu, a Fener sa Adanasporom pre 12 dana.

U prošloj sezoni oba derbija pripala su Galatasaraju istovetnim rezultatom. Bilo je 3:0 i u Evropi i u (Maloj) Aziji, pa je to na kraju i odlučilo šampiona. 

Inače, na kraju ove sezone gledaćemo i 400. susret dva najveća turska kluba, u pretposlednjem kolu prvenstva.

Malo je poznato da veliki turski rivali ipak nisu i večiti, iako se i taj naziv ponegde može pronaći, jer su u početku blisko sarađivali u ligi kojom su dominirali timovi sastavljeni od nacionalnih manjina u Turskoj. Čak je malo nedostajalo da se početkom ovog veka Galatasaraj i Fenerbahče ujedine, što je sprečilo izbijanje Drugog balkanskog rata.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 2,15)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024