DINAMO IDE NA IZLET U KAZAHSTAN: Astani treba čudo da se domogne grupne faze

O. M.

02. 08. 2023. u 14:16 >> 14:16

FUDBALERI zagrebačkog Dinama gostuju kazahstanskom šampionu Astani u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. S obzirom na ishod prvog meča na "Maksimiru" (4:0), sve sem prolaza "modrih" u treće kolo gde ih čeka šampion Grčke AEK, bilo bi ravno senzaciji.

ДИНАМО ИДЕ НА ИЗЛЕТ У КАЗАХСТАН: Астани треба чудо да се домогне групне фазе

FOTO: EPA

Astana je od osnivanja, 2008. godine, kada je nastala spajanjem Megasporta i FK Alma-Ata, bila pod patronatom države.

Prvih godina u vlasništvu državne železnice - otkuda potiče i originalno ime, Lokomotiva Astana - a kasnije direktno finansirana iz najvećeg kazahstanskog državnog fonda, klub dominira domaćim fudbalom, ali bez značajnijih rezultata na međunarodnoj sceni. 

Veliki uloženi novac (još) nije opravdan, ali ambicije uprave se ne smanjuju i svake godine dovode se najkvalitetniji mogući igrači koji su voljni da igraju u slaboj ligi bez mnogo izgleda za izlazak na veliku scenu. Doduše, Astana je nekoliko puta igrala grupnu fazu evrokupova, jednom bila u grupi i sa našim Partizanom, ali to očigledno nije dovoljno dobro, naročito kada se zna da je ta Liga Evrope 2019/20. bila i poslednja značajnija evropska avantura.

Najveći evropski uspeh Astane došao je 2018. godine kada je u grupi sa Viljarealom, praškom Slavijom i Makabijem iz Tel-Aviva ostvarila plasman u šesnaestinu finala, gde je ispala od lisabonskog Sportinga.

Godinu kasnije, Astana je ukupnim rezultatom 0:3 eliminisana od današnjeg rivala u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, da bi kasnije preko kiparskog Apoela upala u grupu Lige Evrope i zauzela treće mesto.

U pomenutom dvomeču sa Dinamom, Astana je primila manje golova nego u prvom duelu ove sezone u kome nijednom nije ni pokušala da ugrozi gol "modrih". Oni inače teško postižu golove, čak i u domaćem prvenstvu gde lako osvajaju trofeje. Osim dvomeča sa Tbilisijem, ovog meseca odigrali su još tri utakmice i ni na jednoj nisu postigli gol.

Dinamo je u prvom meču pokazao snagu jer je čak 20 puta šutnuo u okvir gola nemoćnih gostiju koji su i dobro prošli imajući u vidu tu statistiku. Pokazali su modri i karakter jer su uspeli da se dignu samo nekoliko dana posle poraza u večitom derbiju od najvećeg rivala Hajduka koji je na startu HNL slavio i to posle preokreta usred Maksimira. 

Pobeda nad Kazahstancima dala je novi zamah Dinamu koji je stigao i do prve prvenstvene pobede, trijumfom nad Istrom od 3:0. Sezona za "modre" počela je Superkupom u kome su nadigrali Hajduk i otvorili takmičarsku godinu trofejom.

Ofanzivac Gabrijel Rukavina jedini je igrač na koga trener Igor Bišćan neće moći da računa, ali strelac het-trika iz prve utakmica Luka Ivanušec je spreman i od njega će golmanu Astane opet pretiti najveća opasnost.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 2 (kvota 2,02)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)