IRCI NE ZABORAVLJAJU ANRIJEVU RUKU: Francusku očekuje "topao doček" u Dablinu

O. M.

27. 03. 2023. u 10:45

FRANCUSKA gostuje Republici Irskoj u drugom kolu grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

ИРЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ АНРИЈЕВУ РУКУ: Француску очекује топао дочек у Даблину

Foto: Profimedia

"Galski petlovi" su počeli novu eru reprezentacije u prvom kolu protiv Holandije, pošto je Kilijan Mbape preuzeo kapitensku traku od Iga Lorisa koji je završio reprezentativnu karijeru. Mladi napadač Pariz Sen Žermena obeležio je svoju inauguraciju sa dva gola i asistencijom u ubedljivom trijumfu od 4:0 nad Holandijom.

Zanimljivo je da je Mbape svoj prvi gol za reprezentaciju Francuske postigao pre pet i po godina u utakmici u kojoj je Francuska kao domaćin sa 4:0 pregazila Holandiju.

Republika Irska je bila slobodna u prvom kolu, a termin je iskoristio selektor Stiven Keni za prijateljsku utakmicu sa Letonijom koju su "momci u zelenom" pobedili sa 3:2. Irci su na tom meču nastupili bez kapitena Šejmusa Kolmana koji se povredio u prvenstvenoj utakmici njegovog Evertona sa Čelsijem, a neizvestan je i za ovu utakmicu.

Prošlo je više od 13 godina od poslednje kvalifikacione utakmice koju su odigrale Francuska i Republika Irska, ali svi ljubitelji fudbala sigurno se još sećaju nečuvene krađe kojom su aktuelni vicešampioni sveta, koji su to bili i te 2009. godine, ostvarili plasman na Mundijal u Južnoj Africi. Igrao se revanš baraža na stadionu ''Francuska''. Domaćin je branio gol prednosti iz Dablina, ali je Robi Kin golom u 33. minutu anulirao zaostatak gostiju. Ušlo se u produžetke u kojima je Tijeri Anri rukom asistirao Vilijamu Galasu za gol koji je švedski sudija Martin Hanson iz samo njemu znanih razloga priznao i odveo Francusku na Mundijal. 

U Južnoj Africi je pravda delimično zadovoljena jer su "trikolori" zauzeli poslednje mesto u grupi sa Meksikom, Urugvajom i domaćinom. Za Irce ipak nije bilo satisfakcije jer se nikada posle nisu plasirali na Mundijal. 

Posle te utakmice ovi rivali odigrali su još dve, ali nikada u Irskoj, tako da Francuze verovatno očekuje "topao doček" zbog događaja od pre 13 godina. Francuska je pobedila 2:1 u Lionu, u osmini finala Eura 2016. godine, a dve godine kasnije igrali su i u Sen Deniju, kada je domaća reprezentacija u prijateljskoj utakmici pobedila sa 2:0.

Irska je poslednju pobedu nad Francuskom ostvarila daleke 1981. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, bilo je 3:2 na starom ''Lendsdon roudu''.

"Zeleni" nisu izgubili na svom terenu u kvalifikacijama za evropska prvenstva od oktobra 2020. godine, kada su Rusi pobedili 3:2, ali od tada su od evropskih velikana igrali samo sa Nemačkom (i pobedili 1:0).

NAŠ PREDLOG: 2&3+ (kvota 2,15)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)