PRŠTAĆE U NAŠOJ GRUPI: Mađarska otvara kvalifikacije protiv Bugarske

O. M.

27. 03. 2023. u 15:07 >> 15:07

MAĐARSKA dočekuje Bugarsku u utakmici drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Reč je o meču grupe "G" u kojoj je i reprezentacija Srbije.

ПРШТАЋЕ У НАШОЈ ГРУПИ: Мађарска отвара квалификације против Бугарске

Foto: Profimedia

Domaćin je u prvom kolu bi slobodan, pa je termin iskoristio za odigravanje prijateljske utakmice sa Estonijom u kojoj je ostvario minimalnu pobedu golom Martina Adama.

Gosti su u prvom kolu igrali protiv Crne Gore i na svom terenu su poraženi sa 1:0. Strelac je bio bivši fudbaler Crvene zvezde Nikola Krstović. Bugarska je poslednje gostovanje imala na prijateljskoj utakmici u Luksemburgu koja se iznenađujuće završila remijem bez golova. Zanimljivo je da je Luksemburg samo tri dana pre te utakmcie ugostio i Mađarsku i odigrao 2:2.

Mađarska će pokušati treći put uzastopno da se plasira na završnicu evropskih prvenstava. Na prethodnom Euru osvojili su četvrto mesto u izuzetno jakoj grupi sa Francuskom, Nemačkom i Portugalom, ali su ipak uspeli da osvoje dva boda.

Da to nije bilo slučajno izabranici Marka Rosija pokazali su u "A" diviziji Lige nacija u kojoj su u konkurenciji Italije, Nemačke i Engleske osvojili drugo mesto, a malo je nedostajalo i da se plasiraju na Završni turnir kao pobednici grupe.

Ipak, Rosi je posle minimalne pobede nad Estonijom izjavio da nije zadovoljan mnogim aspektima u igri "lake konjice", a najviše ga je iznervirao potez dvojice najboljih igrača tima, Dominika Soboslaja i Rolanda Salaija, koji su 20 minuta pre kraja utakmice igrali igru "papir, kamen, makaze" da odrede ko će da šutira penal. Pobedio je Salai i - promašio penal.

Rosija možda brine i statistika koja kaže da Mađari nisu pobedili u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo još od 1983. godine. Za to vreme ostvarili su tri remija i šest poraza.

Bugarska nije igrala na završnici Evropskih prvenstava od Portugala 2004. godine, a pre toga samo je još 1996. učestvovala u Engleskoj. 

U prethodnim kvalifikacijama "lavovi" su bili u grupi sa Engleskom, Češkom, Crnom Gorom i selekcijom lažne države takozvanog Kosova i zauzeli pretposlednje mesto. Preko Lige nacija su prošli u baraž, ali ih je u njemu zaustavila Mađarska pobedom 3:1 u Sofiji. U poslednjoj Ligi nacija bili su drugi u svojoj grupi "C" divizije, iza Gruzije, a ispred Severne Makedonije i Gibraltara.

Mađarska i Bugarska sastale su se 20 puta do sada, a Bugari imaju samo četiri pobede. Poslednju su ostvarili u kvalifikacijama za Mundijal 2006, kod kuće, a u gostima nikada nisu pobedili današnjeg rivala.

NAŠ PREDLOG: 1 (kvota 1,50)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili