ZNA SE KO JE NAJBOLJI! Novak prvi favorit za 10. krunu u Australiji

TIP redakcija

15. 01. 2023. u 13:04

TENISKI spektakl Australijan open, prvi Grend slem u sezoni igra se od 16. do 29. januara

ЗНА СЕ КО ЈЕ НАЈБОЉИ! Новак први фаворит за 10. круну у Аустралији

Foto: AP

U teniskom fokusu u naredne dve sedmice, od 16. do 29. januara ,biće prvi grend slem u sezoni - Australijan open. Najbolji teniseri i teniserke sveta boriće se u Melburnu za pehar u jednom od najvažnijih takmičenja „belog sporta“. U muškoj konkurenciji, kao najveći favorit izdvaja se srpski teniser Novak Đoković, koji će na svom omiljenom takmičenju jurišati na jubilarnu desetu krunu, odnosno 22. u karijeri, čime bi se poravnao sa Rafaelom Nadalom na večnoj listi.

Naš as je odustajanjem prvog reketa sveta Karlosa Alkaraza skočio na mesto četvrtog nosioca, što je veoma značajno, jer je tako izbegao potencijalni duel sa Nadalom sve do eventualnog polufinala. Nole dolazi na Otvoreno prvenstvo Australije sa puno sampouzdanja osvajanjem titule u Adelejdu.

Još jedan podatak koji pokazuje koliko Novak voli da igra na „petom kontinentu“, jeste da je u seriji od 34 uzastopna trijumfa u Australiji. Iako je lane sprečen da nastupa zbog kovid pravila, njegov poslednji poraz seže još u 2018. godinu od Korejca Hjeona Čunga u osmini finala Melburna. Takođe, neverovatno zvuči podatak da nema niti jedan izgubljen meč u finalima prvog grend slema u sezoni. Zbog svega toga, jasno je zašto prema „bukmejkerima“ Đoković ima najveće šanse da podigne pehar.

Prvi „kosturaš“ turnira je Rafa Nadal, koji je prošle godine slavio u uzbudljivom finalu protiv Danila Medvedeva, kada je preokrenuo dva seta zaostatka. Ipak, na početku ove sezone slabo se isticao. Odstupio je „bik sa Majorke“ od uobičajne rutine i nastupa na nekom turniru, a na revijalnom takmičenju Junajted kupu, nije se proslavio, jer je ubeležio dva poraza (od Norija 1:2 i Aleksa de Minora 1:2). Španac u Australiji beleži sasvim solidne rezultate, iz četiri finala osvojio je dve titule. Uz povoljan žreb mogao bi daleko da dogura, a motiv ima u nastojanju da ponovo ode na „plus dva“ u odnosu na Novaka po broju grend slemova.

Po kladionicama drugi favorit za osvajanje Australije je Danil Medvedev. Zbog svog renkinga, postavljen je za tek sedmog nosioca. To je potencijalna glavobolja za sve vodeće tenisere, jer se u četvrtfinalu može očekivati neki „blokbaster“ susret. Rus je dve godine zaredom dolazio nadomak krune, uslovi u Melburnu itekako pogoduju njegovoj igri jakim servisima i snažim udarcima sa osnovne linije.

Još jedna potencijalna mina u žrebu je domaći teniser Nik Kirjos. Austalijanac će imati ogromnu podršku sa tribina. Postavljen je za 20. nosioca, što znači da bi potencijalni susret sa nekim od najvećih favorita mogli da dobijemo već na kraju prve nedelje takmičenja, odnosno osmini finala. Nestašni dečko „belog sporta“, prošle sezone je došao do titule u dublu sa svojim zemljakom Tanasijem Kokinakisom. Posle velikog uspeha na Vimbldonu i finala, Kirjos je najavio da će u ovoj sezoni više tempirati formu za grend slemove.

FOTO: Tanjug/AP

Od ostalih tenisera, kao potencijalna iznenađenja najavljuju se Tejlor Fric i Feliks Ože-Alijasim. Obojici pogoduju uslovi na „Ozi openu“, Kanađanin je imao strašan završetak prošle sezone, dok je Amerikanac na Junajted kupu pomogao svojoj zemlji da dođe do trofeja. Sa druge strane, Stefanos Cicipas i Kasper Rud imaju poseban motiv, jer obojica mogu da napuste turnir kao prvi na svetu. Grku u slučaju osvajanja krune, treba da se poklope ostali rezultati, ali to ne važi za Norvežanina, koji ukoliko dođe do prvenca sigurno postaje novi „broj jedan“ muškog tenisa.

Kod dama, neprikosnovenoj vladarki Igi Švjontek daju se najveće šanse. Iako je prošle godine, prvi put probila barijeru osmine finale i došla do polufinala, u protekloj sezoni je unela strahovladu u ženski karavan. Ipak, čini se da neće imati otvoreni put ka tituli. Njene rivalke Arina Sabaljenka i Koko Gof osvojile su prve pehare u 2023.godini, dok je Džesika Pegula bila deo tima koji je osvojio Junajted kup, a u međusobnom duelu sa Poljakinjom nanela joj je težak poraz. Među favoritima je i Karolin Garsija. Francuskinja je prošle godine, imala sezonu iz snova, ali u Australiji nikada došla dalje od osmine finala.

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREDRAG JOKANOVIĆ: Samo Braga siguran fiks