PLACEVI SPREMNI ZA NOVE FABRIKE: Somborska Industrijska zona sve primamljivija domaćim i stranim investitorima

J. LEMAJIĆ

18. 05. 2021. u 09:13

DA bi se formirala i opremila Industrijska zona u Somboru u proteklih pet godina uloženo je dosta novca i truda, ali, kako vreme pokazuje, nisu bili uzaludni.

ПЛАЦЕВИ СПРЕМНИ  ЗА НОВЕ ФАБРИКЕ: Сомборска Индустријска зона све примамљивија домаћим и страним инвеститорима

Foto J. L.

Zona na Staparskom putu sve je primamljivija domaćim i stranim kompanijama, a izgradnjom nove brze saobraćajnice, koja će spojiti granicu sa Mađarskom i Rumunijom, sigurno će postati još atraktivnija.

Foto: Grad Sombor

- Imali smo mnogo posla proteklih godina da bi Sombor dobio Industrijsku zonu, otkupljivali smo parcele, oko 40 hektara je kompletno komunalno i infrastrukturno opremljeno i u to je uloženo oko 400 miliona dinara. Urađeni su putevi, električni vodovi, gasne instalacije, telekomunikacija, vodovod, kanalizacija" - objašnjava Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

- Privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta je veliki zadatak.

Zapošljavaju

- "EBM - Papst", koji se bave proizvodnjom elektromotora, planiraju proširenje kapaciteta ove godine, ostalo je da otkupe parcele i pripreme dokumentaciju, a namera je da zaposle oko 300 radnika. Mala somborska mlekara, porodična kompanija "Naša familija" izgradila je pogon u Industrijskoj zoni i lepo su se probili na tržište - kaže gradonačelnik.

Međutim, problem je bio što nisu imali šta da ponude, a uprkos blizini granice sa Mađarskom i Hrvatskom, nemaju izlaz na auto-put, pa je Sombor bio prilično nepristupačan.

Zato su nadležni, najpre popisali sve grinfild i braunfild lokacije i ponudili ih potencijalnim investitorima.

- "Guma S", slovenačka firma, zapošljava oko 100 ljudi i planira da proširi svoje kapacitete i nadamo se da će se odlučiti da grade u Industrijskoj zoni. Ove godine očekujemo da "Prodžeti", italijanski proizvođač obuće, započne izgradnju svoje fabrike u našoj zoni,jer su već kupili parcele - najavljuje prvi čovek grada.

Slobodnih parcela ima još dosta, a dobrom saradnjom sa republičkim i pokrajinskim organima Somborci se nadaju da će i one dobiti nove gazde.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!