SRBIJA SE PONOSI GVOZDENIM JUNACIMA: U Prokuplju otvorena Spomen-soba topličkim junacima i čuvenom Drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihailo"

D. Z.

13. 05. 2021. u 20:42

SRBIJA i Prokuplje još jednom se odužuju topličkim junacima koji su u istoriji svetskog ratovanja jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

СРБИЈА СЕ ПОНОСИ ГВОЗДЕНИМ ЈУНАЦИМА: У Прокупљу отворена Спомен-соба топличким јунацима и чувеном Другом пешадијском пуку Књаз Михаило

Milan Aranđelović i Maja Gojković / Foto D. Zečević

Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihailo", mnogo poznatiji kao Gvozdeni puk, prošao je put kojim i čitava vojska tokom oba balkanska i Prvog svetskog rata. Svaka kuća u topličkom krjau dala je makar jednog vojnika u ovom puku. Iz njegovih redova, od septembra 1912. do decembra 1918. godine poginulo je gotovo 1.300 oficira i vojnika, dok je veliki broj njih nastradao od zaraznih bolesti.

Ovo je u četvrtak kazala Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, na otvaranju Spomen-sobe "Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine" u okviru Spomen-parka nadomak železničke stanice u Prokuplju. Ministarka je tom prilikom podsetila na odlučujući doprinos ovog puka u brojnim dobijenim bitkama kao što su Kumanovska i Bregalnička tokom blakanskih ratova, Cerska i Kolubarska u Velikom ratu, kao i u probijanju Solunskog fronta.

Podsećajući na brojne primere junaštva koji su pokazali koliko su Topličani imali izraženi patriotski naboj, ministarka Gojković je naglasila da je ovaj puk osim herojstva krasila i svest, a ne postoji važniji i preči zadatak od odbrane svojih domova i odbrane otadžbine.

- Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka. Ali, nažalost, junački podvizi Srpske vojske u balkanskim i Prvom svetskom ratu su u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu. Brojne generacije ne znaju koja je cena plaćena za slobodu, čuveni komandanti Gvozdenog puka bili su nepoznati javnosti, a veliki Toplički ustanak, jedini koji je neki narod poveo u porobljenoj Evropi, bio je tretiran na nivou statističkog podatka - istakla je Gojkovićeva.

Ministarka je dodala da kao država imamo obavezu da odamo počast svima koji su svojom žrtvom doprineli da Srbija danas bude slobodna. Prema njenim rečima, otvaranjem ove spomen-sobe kao i izgradnjom Spomen-parka zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih podviga u Evropi u prvoj polovini 20. veka.

Zastava Gvozdenog puka ušla u istoriju / Foto Vikipedija

Podsećajući da su čuveni Gvozdeni puk činili mladi vojnici, od 21 do 31 godine, iz Jablanice, Toplice i Zaplanja, a da je Prokuplje bilo mesto mobilizacije, Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja, zahvalio je ministarstvima privrede i kulture koji su podržali uređenje spomen-sobe i na taj način pomogli u ostvarenju želje da herojski podvizi junaka Gvozdenog puka javnosti budu u potpunosti predstavljeni.

NAJODLIKOVANIJI U SRPSKOJ VOJSCI

OTVARANjE spomen-sobe sa predmetima, oružjem i fotografijama junaka Gvozdenog puka je nastavak celine čija je realizacija započeta izgradnjom spomenika, koji je otkrila premijerka Ana Brnabić 12. oktobra 2018. godine. Gvozdeni puk je najodlikovaniji puk srpske vojske. Na grudima ovih junaka blistala su najviša domaća i strana odlikovanja. Predsednicima država, kraljevima i vladarima bila je čast da stegnu ruku srpskim gvozdenim junacima, koji su sa ponosom šest godina nosili svoju pukovsku zastavu, koja je postala sinonim za barjak slobode. Ta pukovska zastava bila je svetinja i za kralja Petra Karađorđevića - rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna