MINI HIDROELEKTRANE – MAKSI RAZARANJE: U Kraljevu otvorena izložba karikatura autora iz celog sveta (FOTO)

G.Ć.

09. 05. 2021. u 18:06

U SKLOPU kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“, a u organizaciji „Čuvara Šare“ i inicijative „Pravo na vodu“, na ibarskom keju u centru Kraljeva, minulog vikenda otvorena je izložba karikatura pod nazivom – Mini hidroelektrane – maksi razaranje.

МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ – МАКСИ РАЗАРАЊЕ: У Краљеву отворена изложба карикатура аутора из целог света (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Posetioci su bili u prilici da pogledaju odabrane karikature sa međunarodnog konkursa na koji je pristiglo više od 300 radova iz svih krajeva sveta. Uz zdravu dozu crnog humora, izložene karikature pokazuju pogubne posledice koje mini hidroelektrane mogu imati po prirodu i univerzalnost borbe ljudi za zaštitu reka.

Ovom prilikom, posebno je istaknuto da je grad na Ibru sa okolinom ugrožen prostornim planom kojim je predviđena izgradnja čak 52 mini hidrocentrale na teritoriji Kraljeva, od kojih je 10 već izgrađeno. Organizatori su podsetili da se na ovom području nalazi Specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija-Studenica koji su zaštićeni zbog vrednosti reka, potoka, šumskih ekosistema i biološke raznovrsnosti.

- Izgradnjom planiranih MHE sva prirodna bogatstva mogla bi biti nepovratno uništena – poručili su organizatori.

Uz izložbu, izveden je pripovedački performans autorke Lale Raščić, ljubavna priča sa prepoznatljivim motivom poplave, ispričana kroz društveno-političke konotacije, utemeljene na istraživanju stvarnih lokacija i događaja u regiji i bosanskohercegovačke tradicije usmene književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)