SOLARNE UMESTO MHE: Gradska skupština u Pirotu, usvojila prostorni plan do 2035. godine

V. Ć.

23. 04. 2021. u 19:25

ODBORNICI Gradske kupštine u Pirotu, usvojili su prostorni plan grada koji će važiti do 2035. godine.

СОЛАРНЕ УМЕСТО МХЕ: Градска скупштина у Пироту, усвојила просторни план до 2035. године

Gradska uprava Pirota / Foto V. Ćirić

Najvišim planskim dokumentom koji je osnova za sve niže planove, obuhvaćeno je područje od 1232,5 kvadratnih kilometara područja grada, odnosno 74 katastarske opštine, na koje obuhvataju i Staru planinu, na kojoj postoji 10 manastira i 47 crkava kao i mnogobrojni vodotokovi, Zavojsko jezero i 72 sela.

Usvojenim prostornim planom sa ovog zaštićenog podučja su izbrisane sve lokacije za gradnju protočnih mini hidrocentra, za koje je predviđena lokacija na Nišavi, nizvodno od petlje zapad. Istim planom, ne predviđa se ni nastavak radova na prevođenju viškova vode iz Toplodolske reke u akumulaciju Zavoj. Predviđena je mogućnost izgradnje turističkih centara iznad pirotskih sela Topli Do, Gostuša, Dojkinci i Rosomač, kako bi se pospešio razvoj turizma i opstanak sela.

Foto V. Ćirić

Odbornici su usvojili i planove detaljne regulacije za pojedina sela i lokacije među koima su Krupac, Sukovo, Staničenje. Ovim dokumentima, predviđena je izgradnja solarnog parka u ataru sela Dobi Do, na gradskoj parceli. Instalisana snaga solarne elektrane je oko 75 megavata, što je približno identično proizvodnji struje u HE Pirot. Istim planom predviđena je izgradnja pristupnih saobraćajnica, elektroinstalacija, dalekovoda, trafo stanica i drugih pratećih objekata za pomenuti solarni park.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić