DOČEKALI SVOJ KROV NAD GLAVOM: U Irigu 15 izbegličkih porodica dobilo ugovore za kupovinu seoskih kuća

S. KOSTIĆ

29. 04. 2021. u 06:21

IMAO sam samo devet godina kada sam iz Slunja u Hrvatskoj, sa majkom, ocem i sestrom od dve godine pred "Olujom" 1995. godine, prebegao u Srbiju.

ДОЧЕКАЛИ  СВОЈ КРОВ  НАД ГЛАВОМ: У Иригу 15 избегличких породица добило уговоре за куповину сеоских кућа

Foto S. K.

Ova kuća koju dobijam znači mi mnogo, u njoj ću sa porodicom koju sam u međuvremenu stekao - supruga i dvoje dece, da rešim svoj stambeni problem. Više neću biti podstanar, dočekao sam svoj krov nad glavom u Vrdniku.

Ovako priča Marko Gravara (35), glava jedne od 15 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su juče u Irigu dobile ugovore za kupovinu seoskih kuća.

Milorad Vlahović, Foto S. K.

Danijela Milovuković danas ima 31 godinu, te 1995. izbegla je sa porodicom iz Vrginmosta, u međuvremenu je osnovala porodicu, a u svojoj kući u Irigu živeće sa suprugom Radoslavom i sinovima, jednim od tri godine, a drugim od sedam meseci.

Kuće za ovih 15 porodica kupljene su u okviru Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra, a ugovore porodicama uručio je zamenik predsednika Opštine Irig Miodrag Bebić.

Sigurnost Miodrag Bebić i Marko Gravara, Foto S. K.

- Opština Irig je bila jedna od prvih koja je počela da sprovodi projekte trajnih rešenja za izbeglice iz BiH i Hrvatske. Davnih devedesetih, UNHCR je finansirao samoizgradnju 20 stambenih jedinica u selu Krušedol Prnjavor i to je bio prvi put da na tom planu sarađujemo s opštinskom vlastima - rekla je predstavnica UNHCR-a u Srbiji, Stefani Krause.

JOŠ 180 DOMOVA

TOKOM prošle godine kroz Regionalni stambeni program, stambeno pitanje je rešeno više za 1.000 izbegličkih porodica.

- Tokom ove godine biće uručeno 1.200 rešenja, u okviru RSP u Srbiji. Ovo je samo jedan deo iz projekta gde se kupuje 180 kuća u 12 lokalnih samouprava , jedna od njih je i Irig - kaže za "Novosti" viši savetnik u Komesarijatu za izbeglice i migracije Ljiljana Rakić.

Komesarijat za izbeglice i migracije je u Irigu do sada budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo više od 300 izbegličkih porodica, koje su ovde došle devedesetih godina, tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Sreća Danijela Milovuković sa sinom, Foto S. K.

- Na nivou republičkog stambenog programa do sada imali smo pomoć u građevinskom materijalu za ukupno 34 porodice i još 13 koje su direktno ostvarile pravo na pomoć preko republičkog komesarijata. U otkupu seoskih kuća 2015. i 2016. zbrinuto je 17 porodica, zatim završena je zgrada socijalnog stanovanja za 13 korisnika - nabraja poverenik za izbeglica lica u Opštini Irig Milorad Vlahović, dodajući da na području ove Opštine ima između 70 i 80 porodica kojima je potrebna pomoć u građevinskom materijalu ili stambenom zbrinjavanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a