DA LAKŠE DOĐU DO KUPACA I TRŽIŠTA: Pokrajina poljoprivrednicima obezbedila 25 miliona dinara za nabavku opreme za preradu voća i povrća

Z. GRUMIĆ

21. 04. 2021. u 21:46

PREDSTAVNICIMA osam poljoprivrednih gazdinstava ili zadruga danas su u Novom Sadu, u prostorijama Pokrajinske vlade, uručeni ugovori o dodeli ukupno 25 miliona dinara bespovratnih sredstava, koja će ti proizvođači, uglavnom oni mlađe dobi, uložiti u nabavku neophodne opreme za preradu voća i povrća.

ДА ЛАКШЕ ДОЂУ ДО КУПАЦА И ТРЖИШТА: Покрајина пољопривредницима обезбедила 25 милиона динара за набавку опреме за прераду воћа и поврћа

Foto: N. Karlić

Među korisnicima te značajne podrške, ostvarene putem odgovarajućeg konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, jeste i Dragan Žmukić iz Mola čija je firma "Fungi fjužn" dobila 2,2 miliona dinara za unapređenje proizvodnje gljiva, odnosno pečurki.

- Ovim sredstvima kupićemo dehidrator, odnosno sušaru, što će nam mnogo pomoći jer ne uspevamo da prodamo sve naše proizvode u svežem stanju. Najpraktičnije je da taj ostatak pečurki osušimo, odnosno preradimo i da ih tako plasiramo na tržište - objašnjava taj mladi proizvođač.

Mladi proizvođač lešnika Milan Slavujević kupiće mašinu za pakovanje vreća od pet do 50 kilograma, čime će znatno ubrzati proces prodaje.

- Proizvodnja lešnika ima perspektivu. Mi zasad plasiramo naše proizvode na domaćem tržištu, konditorskoj industriji a nadamo se da ćemo u dogledno vreme pokrenuti i izvoz.

PO PRIJAVI DO DVA MILIONA

NA konkurs je stiglo 20 prijava, od kojih je 12 nije ispunilo neophodne uslove za dobijanje finansijske pomoći za investiranje. - Po prijavi je dato najviše dva miliona dinara a dodatnih deset odsto na taj iznos dobile su žene i mlađi od 40 godina, kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva - objasnio je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, prilikom uručivanja ugovora.

Opšta poljoprivredna zadruga iz Krušedol Sela u Sremu, koja ima 15 članova, dobila je pomoć koju će iskoristiti za nabavku nove linije za ceđenje jabuke i proizvodnju soka od tog voća.

- Drugu i treću klasu jabuke, koja ne može da ide u prodaju, želimo da spasemo od propadanja i da takvo voće na licu mesta pretvorimo u sok i plasiramo na tržište. Ova podrška će nam umnogome olakšati ovaj naš plan - kaže Miloš Josović, voćar koji zajedno sa svojim kolegama ima oko 3.500 hektara pod voćnjacima na teritoriji iriške opštine.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona