OSVEŠTAN SPOMENIK VITEZOVIMA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE: Pogledajte kako izgleda obeležje junacima Aprilskog rata u Lapovu (FOTO)

Z. Gligorijević

11. 04. 2021. u 17:24

SPOMENIK palim borcima Jugoslovenske vojske u aprilskom ratu 1941. godine, u potesu „Slatina“ u Lapovu danas je osveštan i svečano otvoren.

ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ВИТЕЗОВИМА КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Погледајте како изгледа обележје јунацима Априлског рата у Лапову (ФОТО)

Foto: Dejan Ivanović

Spomenik je izrađen od belovodskog peščara, a pored njega je minijaturna crkva u kojoj će se paliti sveće. Postament je od armiranog betona, a obložen je kamenom belutkom iz Južne, Zapadne i Velike Morave. Inicijativu za njegovu igradnju podneli su Dobrotvorno udruženje "Kolo srpskih sestara" i Mesni odbor u Lapovu, a Opština Lapovo ju je podržala.

- Veoma sam ponosan na svoje sugrađane, jer su pokazali veliko interesovanje i solidarnost, kako bismo se nakon 80 godina odužili vojnicima koji su dali svoje živote da bi oslabili i usporili neprijateljsku, nemačku vojsku – izjavio je predsednik opštine Lapovo Boban Miličić.

Predsednica udruženja "Kola srpskih sestara" MO Lapovo Vesna Pavlović zahvalila se priateljima ovog udruženja koji su dali svoj nesebični doprinos u izgradnji ovogo spomenika.

Zanimljivo je i da je zvaničnom delu ove svečane ceremenije prisustvovalo 74 Lapovca. Čim se ceremonija završila, jedan par je položio cveće na spomenik, tako da je bilo okupljeno 76 meštana, što je čudna podudarnost sa brojem poginulih u aprilskom ratu. Naime, prema kazivanju deda Bože, koji je sa drugim meštanima Lapova sakupljao leševe, bilo ih je tačno toliko - 76.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)