DONOSIO NEZAKONITE ODLUKE? Prosvetni sindikati traže smenu direktora seoske škole nadomak Kraljeva

G. ĐIROVIĆ

07. 04. 2021. u 20:35

PREDSTAVNICI Sindikata obrazovanja Kraljevo i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije uputili su zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za razrešenje Milana Genčevića, direktora Osnovne škole „Petar Nikolić“ u selu Samaila nadomak Kraljeva.

ДОНОСИО НЕЗАКОНИТЕ ОДЛУКЕ? Просветни синдикати траже смену директора сеоске школе надомак Краљева

Foto: G. Šljivić

Razlog za to su dva sudska spora koja se vode protiv ove škole, a zbog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prilikom Konkursa za prijem pedagoga u radni odnos.

Sindikalci navode da je po Konkursu primljen kandidat koja ima završene osnovne studije na Učiteljskom fakultetu, a da je master stekao na Pedagogiji. To je, navode, suprotno članu 139. i 140. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanjam kao i stavu Pedagoškog društva Srbije da je diplomirani pedagog kompetentniji za obavljanje poslova stručnog saradnika u školi.

- To je utvrdila i Republička prosvetna inspekcija. A, umesto da po nalogu inspekcije poništi konkurs i vrati komisiji na ponovno odlučivanje, direktor škole donosi rešenje o prestanku radnog odnosa izabranog kandidata, a potom ga po nalogu Inspekcije rada vraća na posao. Tako je protiv škole sudski spor pokrenula i koleginica koje je najpre prošla na konkursu, dobila otkaz, pa vraćena na posao, i koleginica Anica Saković koja nije izabrana na konkursu i čiju žalbu na odluku Komisije direktor nije uvažio – kaže Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo, pokušavajući da razmrsi ovaj prosvetni Gordijev čvor.

Po rečima Anice Saković, diplomiranog pedagoga, duže od decenije zaposlene sa 50 odsto fonda u jednoj ovdašnjoj osmoletci, umesto da direktor škole reši ovu situaciju, dodatno je komplikuje nezakonitim odlukama.

Foto: G. Šljivić

Gordan Marković

- Direktoru nije jasno zbog čega pedagog škole mora da ima završen Filozofski fakultet, odsek za pedagogiju. Pribavili smo mu mišljenje Pedagoškog društva Srbije, ali bez efekta. Želim da dokažem da ne može neko sa završenim Osnovnim studijama na bilo kom fakultetu, a potom samo godinom master studija na Filozofskom, da obalja poslove pedagoga - naglašava Anica Saković. - U teškoj sam poziciji jer postoji mogućnost i da izgubim ovih 50 odsto u školi gde sam trenutno angažovana. I tu je primljen kandidat sa mnogo manje radnog staža, a ja sam u situaciji da u junu ostanem bez posla.

Predstavnici sindikata navode i da je u prosvetnom sistemu ustaljen običaj da direktori kršenjem Zakona nanose štetu školi, obrazovnom sistemu i resornom Ministsarstvu.

NEKA SUD ODLUČI

DIREKTOR OŠ „Petar Nikolić“ tvrdi da je škola postupila po rešenjima najpre Republičke prosvetne inspekcije, a potom i Inspekcije rada.

- Koleginica koja je primljena u radni odnos preuzeta je sa Zavoda za zapošljavanje. Prvostepena prosvetna inspekcija je utvrdila da nije bilo nepravilnosti, drugostepena je preskočena, a potom je Republička inspekcija iz Beograda donela rešenje da se sa njom kandidatom prekine radni odnos – pojašnjava direktor Milan Genčević. - Tako je škola i postupila, ali je onda Inspekcija rada utvrdila da je to nezakonito i da koleginica mora biti vraćena na posao, uz zaprećenu kaznu školi od 800.000 do dva miliona dinara i pravnom licu do 300.000 dinara. Mi smo i to učinili. Sada je sve dospelo na sud i najbolje je da sud donese odluku da više niko ne tumara u mraku. Ovakva situacija nikome nije u interesu.

- Sudski sporovi se gotovo sigurno gube, a Ministsarstvo mora da plaća – dodaje Gordan Marković. - Zato i tražimo da Ministarstvo iskoristi svoje pravo i donese odluku o razrešnju direktora odgovornim za nezakonit rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)