170 GODINA OD ROĐENJA HADŽI JANOŠA: U Bačkoj Topoli obeležen Dan Doma zdravlja

J.L.

07. 04. 2021. u 16:03

MINUTOM ćutanja za sve zdravstvene radnike i druge građane preminule usked posledica infekcije virusom kovid 19 i polaganjem venaca na spomenik dr Janošu Hadžiju obeležen je Dan bačkotopolskog Doma zdravlja.

170 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ХАЏИ ЈАНОША: У Бачкој Тополи обележен Дан Дома здравља

Foto: Dopisništvo Subotica

Lekar koji ima najistaknutije mesto u istoriji naselja rođen je pre 170 godina. O životu i radu prvog lekara u Bačkoj Topoli govorila je dr Čila Ileš, v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, podsetivši da je Janoš  Hadži u Bačku Topolu došao 1878. godine i od tog vremena počinje njegova briga o lečenju i brizi za pacijente. Istorija beleži da je svojim umećem i požrtvovanošću u jeku pandemije kolere 1892. godine spasao veliki broj stanovništva.

Dr Ileš istakla je da je zadovoljna procesom imunizacije stanovništva u Bačkoj Topoli, gde je do sada obe doze vakcine primilo 3.759 osoba, a  900  će narednih dana biti revakcinisano.

 - Zahvaljujući razumevanju lokalne uprave i MZ Bačka Topola, uskoro će izlaskom ekipa u seoskim sredinama na području opštine početi imunizacija stanovništva koji nisu prijavljeni putem ePortala, a isto tako i vakcinacija bez zakazivanja u bačkotopolskom domu zdravlja – najavila je dr Ileš.

Lokalna samouprava svake godine izdvaja finansijsku podršku za Dom zdravlja, ove godine su opredelili 5,2 miliona dinara za funkcionisanje ordinacija u ustanovi.

 - Osim toga, lokalna samouprava je namenila dodatnih 3,2 miliona dinara za specijalizaciju i usavršavanje zdravstvenih radnika.  Ova podrška veoma važna i da će se rezultati pokazati za kratko vreme. Kvalitetna i dobra lekarska briga je izuzetno važna, što u ovim teškim vremenima dodatno dobija na značaju - rekao je Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna