STUPAJU NOVE MERE NA KOSOVU I METOHIJI: Policijski čas od 22 sata, nastava onlajn, ugostitelji prestaju sa radom

D. Z.

07. 04. 2021. u 11:47

NA Kosovu i Metohiji od jutros su stupile na snagu nove mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa koje je odobrila kosovska vlada.

СТУПАЈУ НОВЕ МЕРЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ:  Полицијски час од 22 сата, настава онлајн, угоститељи престају са радом

Arhiva

Mere koje podrazumevaju pre svega zabranu kretanja od 22 časa uveče do pet sati ujutru osim u hitnim i slučajevima, pre svega u vidu pružanja i primanja zdravstvene zaštite i hitnih usluga, važiće do 18. aprila.

Ove mere pordazumevaju održavanje onlajn nastave ali i zatvaranje tržnih i ugostiteljskih objekata kao i zabranu okupljanja više od deset ljudi.Restoranima će biti dozvoljeno pružanje usluga za poneti i prodaja naručene hrane bez zadržavanja naručilaca.

U javnim institucijama naložen je rad samo osoba koje obavljaju osnovne usluge a uz obavezu primenjivanja mere zaštite pre svega nošenje maski koje pokrivaju nos i usta. Istovremeno,sve osoblje uključujući i one sa dozvolama za stalni ili privremeni boravak na Kosovu a koje dolaze iz visokorizičnih područja, moraju imati negativan PSR test ne stariji od 72 sata, dok će u suprotnom morati da se samoizoluju 14 dana.

Ova odluka će se primenjivati za zemlje EU ali i ostale države u kojima je za građane Kosova neophodan ovaj test, što znači da se ova odluka primenjuje po sistemu reciprociteta. Istovremeno, prema saznanjima Novosti ova odluka ne važi za žitelje centralne Srbije. Inače, samo u poslednje dve nedelje na Kosovu je od posledica korona virusa preminulo 150 osoba dok je zabeleženo 11 577 pozitivnih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)