NIŠ DOBIJA BULEVAR HEROJA SA KOŠARA: Svečano otvaranje 9. aprila, na dan kada je i zvanično počela bitka (FOTO)

J.Ć.

05. 04. 2021. u 19:55

BULEVAR Heroja sa Košara spaja dva bulevara u Nišu – Bulevar 12. februar i Bulevar Nikole Tesle. Spomen-ploča, biće svečano postavljena na dan kada je zvanično počela bitka na Košarama, 9. aprila u 12:30 časova. Ovo će biti svakako veliki dan za grad Niš, kaže nastavnik istorije u OŠ „Bubanjski heroji“ Đorđe Bojanić.

НИШ ДОБИЈА БУЛЕВАР ХЕРОЈА СА КОШАРА: Свечано отварање 9. априла,  на дан када је и званично почела битка (ФОТО)

Foto: Đorđe Bojanić

Da ovaj bulevar dobije naziv Heroji sa Košara predlog je podneo doskorašnji predsednik Komisije za promenu naziva ulica i trgova u Nišu Bojan Marinković, a na inicijativu jednog od boraca sa Košara, Darka Anđelkovića Raške.

Osim što će ovi junaci imati ulicu, zahvaljujući zalaganju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, većnika Nenada Stankovića i ponovo Marinkovića, biće postavljena i spomen-ploča.

Darko Anđelković Raška, borac sa Košara naglašava:

- Košare je bitka koja traje, kao što vidite, da se borimo da ostavimo našim pokolenjima istinu o najvećoj bitki u novoj istoriji! Mrtve ne smemo da zaboravimo a žive moramo da poštujemo! Istorija kaže ako ne znaš šta će biti, gledaj šta je bilo, tako da mi ništa drugo ne preostaje nego da se nadam da ću za mog života svratiti do Košara opet, čudna je naša Srpska sudbina! Ali je zato najjača genetika. Hvala za veliki gest grada Niša na usvojenoj inicijativi za bulevar Heroja Košara! Hvala na podršci!

Foto: Đorđe Bojanić

 

U ovoj ulici nema stambenih objekata, tako da neće biti potrebe za zamenom ličnih dokumenata.

- Tražili smo mesto na kojem će ta priča da ima pun efekat i pozitivan odjek - kazao je Bojan Marinković.

Uz odobrenje i saglasnost grada Niša, niške ulice krasiće i bilbordi sa simbolima i likovima junaka sa Košara.

- Zato, veliko hvala grad Nišu za ovako veliki čin, mi Srbi ne smemo nikada da zaboravimo te junake i junačku odbranu i stradanje srpske omladine na Košarama i Paštriku. Grad Niš ima i ulicu boraca sa Paštrika na Panteleju - naglašava Đorđe Bojanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)