NI POLIGRAF NIJE NAŠAO JEVANĐELJE: Ni traga od predmeta ukradenih iz Muzeja Karađorđa u Radovanjskom lugu

J. ILIĆ

30. 03. 2021. u 08:25

POLICIJA još traga za kradljivcima koji su, pre gotovo dva meseca, opljačkali Muzej vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane i odneli, pored ostalog, Jevanđelje neprocenjive vrednosti, staro blizu 100 godina.

НИ ПОЛИГРАФ НИЈЕ НАШАО ЈЕВАНЂЕЉЕ: Ни трага од предмета украдених из Музеја Карађорђа у Радовањском лугу

Foto Arhiva

Pomaka u dvomesečnoj istrazi nema - ni danas, kao ni prilikom pljačke koja se dogodila najverovatnije oko 27. januara, a nema ni materijalnih dokaza koji bi uputili na moguće počinioce.

Pripadnici policije u Velikoj Plani se suočavaju pritiscima nadležnih da slučaj reše, ali - uprkos naporima - nisu ni na tragu lopovima. Dosad je ispitano na desetine svedoka, ali i osoba na koje je padala sumnja da mogu biti povezani sa ovom krađom. Nekolicina je, saznajemo, bila podvrgnuta i poligrafskom ispitivanju, ali rezultata - nema.

Foto Arhiva

- U potrazi za Jevanđeljem i ostalim ukradenim predmetima muzejske postavke obavljeni i pretresi brojnih lokacija. Policija nastavlja da radi intenzivno, ali pomaka nema. U međuvremenu, nisu se pojavili ni bilo kakvi dokazi sa lica mesta - kaže portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani Nevena Arsić.

NADA

- ISTRAGA se baš odužila, ikao sam verovao da će pljačka već biti rasvetljena. Svaki dan iščekujem vesti - kaže jerej Nikola Stojanac koji je i otkrio krađu.

Podsetimo, iz Muzeja Karađorđa su, osim knjige Jevanđelja iz 1930, ukradene dve stare krune za venčavanje, dve kubure, kao i puška "kremenjača". Iako je muzej alarmom povezan direktno sa Policijom, lopovi su uspeli da ga onesposobe i poharaju blago.

Iako su bile aktuelne, još nisu potvrđene ni spekulacije o tome da je meta pljačkaša zapravo bila veoma vredna slika Paje Jovanovića - Karađorđev portret u prirodnoj veličini - kojim je crkvu darovao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, koja se više ne nalaze u Muzeju.

Inače, spomen-kompleks "Radovanjski lug" obuhvata prvobitno grobno mesto vožda Đorđa Petrovića, Crkvu Svetog arhangela Gavrila i Muzej vožda Karađorđa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)