"GPS" ZA BELOGLAVOG SUPA: "Ekstremni" pomaže u otkrivanju trovanja

B.B.

26. 03. 2021. u 14:26

BELOGLAVI sup "Ekstremni" ubuduće će pomagati u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu.

ГПС ЗА БЕЛОГЛАВОГ СУПА: Екстремни помаже у откривању тровања

Foto Rezervat "Uvac"

U okviru projekta "BalkanDetox LIFE", on je dobio GPS uređaj koji će omogućiti projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, ali i otkloni opasnost za dalja trovanja, na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Tim iz Fonda za divlju floru i faunu (FVFF), dao mu je ime zbog vrlo agresivnog ponašanja pri hvatanju. Planovi projektnog tima su da obeleže nekoliko beloglavih supova u klisuri Kresne, jer mnoge ptice, iz Hrvatske, Srbije i Republike Severne Makedonije, upravo ovu klisuru koriste kao mesto gde provode zimu.

- Kada telesna temperatura ptice padne ili je dugo nepokretna pretpostavlja se da nešto nije u redu - navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - GPS uređaji upozoravaju da nešto nije u redu sa pticom, omogućavajuči brzu proveru na terenu, što često pomaže u spašavanju lešinara i drugih divljih životinja. Ukoliko su lešinari otrovani, može se pokrenuti istraga.

Za dobre rezultate neophodno je da, u svakoj koloniji beloglavih supova mora biti označeno najmanje pet ptica. U okviru projetka će biti obezbeđeno GPS uređaje za 25 beloglavih supova. Projekat ima za cilj da izradi aplikaciju koja će sadržati podatke o kretanjima lešinara opremljenim GPS uređajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!