ORIGINAL DNEVNIKA PARTIZANSKOG "ČIČE": Novo izdanje zapisa Dragojla Dudića, revolucionara iz Klinaca kod Valjeva

Branko Puzović

21. 03. 2021. u 08:35

NARODNI muzej i Istorijski arhiv u Valjevu, objavili su Kritičko izdanje "Dnevnika 1941." Dragojla Dudića, koje je priredio mr Branko Matić, profesor ovdašnjeg Odseka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

ОРИГИНАЛ ДНЕВНИКА  ПАРТИЗАНСКОГ ЧИЧЕ: Ново издање записа Драгојла Дудића, револуционара из Клинаца код Ваљева

Foto Narodni muzej Valjevo

Nakon osam decenija od njegovog nastanka, dnevnik Dragojla Dudića objavljen je u originalu, bez skraćivanja i ispravki, koja su obeležila prethodna izdanja ove knjige.

Prema rečima mr Branka Matića, objavljivanjem ove knjige ponovo je pokrenuto razmatranje istorije Drugog svetskog rata u Srbiji, pa i u Valjevu. Naglasio je da je dnevnik Dragojla Dudića objavljen u šest izdanja, u ukupnom tiražu od oko 30.000 primeraka, prekrajan, čak je menjan i divni narodni jezik autora, te da u novom izdanju čitalac može da vidi šta je zapisivao, bez mogućnosti da to kasnije ispravlja, jer je poginuo 29. novembra 1941. godine, a istraživači će moći da sada objektivnije promišljaju, analiziraju i zaključuju o tim dešavanjima.

DRAMA SRPSKOG NARODA

- ZAHVALjUJUĆI pedantnom istraživanju Branka Matića, vidi se da je intervencija bilo na gotovo svakoj stranici rukopisa Dragojla Dudića u prethodnim izdanjima - kaže Dević.

Foto Privatna arhiva

 

- Negde su izmene bile stilske, ali na mnogim mestima očigledno se radilo o nameri da se promeni suština tih zapisa. Sve što bi potencijalno moglo da naruši monumentalnu sliku jugoslovenske revolucije, onako kako je partijska propaganda iskonstruisala već pedesetih godina prošlog veka.

Zato novo izdanje pruža nove detalje, veoma značajne za razumevanje drame u istoriji srpskog naroda iz 1941. godine.

Spomen-ploča narodnom heroju Dragojlu Dudiću na spomen-groblju na Krušiku, Foto Privatna arhiva

- Seljački sin iz Klinaca kod Valjeva, učesnik Velikog rata i solunac, stari socijalista zainteresovan za društvena pitanja i probleme koji su nadilazili lokalne okvire, pisac, znalac više stranih jezika, komunistički poslanik i član rukovodstva KPJ u Srbiji u predvečerje Drugog svetskog rata, revolucionar i partizanski "Čiča" - rekao je dr Nemanja Dević iz Instituta za savremenu istoriju.

 "Dnevnik 1941." Dragojla Dudića, izdanje iz 1981., Foto Privatna arhiva

ANDRIĆ

NOBELOVAC Ivo Andrić je o "Dnevniku 1941" Dragojla Dudića ("Prosveta", 1981. - 300 strana), u pogovoru napisao:

"To je jedan od onih zapisa u čijem postanku književni planovi i ambicije nisu igrali nikakvu ulogu, a koji upravo zato imaju i za književnost ogromnu dokumentarnu vrednost, i koji se, što je najčudnije, i sami uzdižu do neposrednog pravog književnog izraza."

U istom izdanju Dudićevog "Dnevnika", akademik, istoričar i učesnik NOB-a Vladimir Dedijer je zapisao:

"To je prava istorija odozdo, istorija koja se ne trudi da opiše događaje onako kako bi oni trebalo da se odvijaju, već onako kako su se dešavali."

- Dragojlo Dudić bio je predsednik prvog rukovodećeg tela koje je formirao NOP u Srbiji, ali i karakteran političar koji nije bio slepi poslušnik Josipa Broza i danas izaziva pažnju istraživača. Posebno su zatamnjeni ostali njegovi poslednji dani. Vrednim istraživanjem Branka Matića, ponovo se osvetljavaju i oni delovi njegove biografije, za koje se smatralo da su već temeljno ispitani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna