ŠKOLE DOBILE NOVA VRATA I PROZORE: U Subotici održan skup posvećen energetskoj efikasnosti

J.L.

05. 03. 2021. u 16:09

U VELIKOJ većnici Gradske kuće u Subotici, povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, danas je održana konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“, koji je deo Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

ШКОЛЕ ДОБИЛЕ НОВА ВРАТА И ПРОЗОРЕ: У Суботици одржан скуп посвећен енергетској ефикасности

Foto: OŠ Marko Vuković

Partneri na ovom projektu su Opština Satnica Đakovačka i Grad Subotica, a zasnovan je na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Ukupan budžet projekta je 1.420.000 evra, od toga je za partenere iz Hrvatske namenjeno 693.000 evra, a za Suboticu 727.000 evra. U okviru projekta uradiće se energetska sanacija OŠ „Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrednosti od nešto više od 150.000 evra. Takođe, na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni, solarni paneli, a to su TŠ „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, PU „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola i OŠ „Sonja Marinković”.

Kako je objasnika Božidarka Golubović, menadžerka ovog projekta, on je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

- U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka žele da izgrade solarne sisteme, solarne elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski efikasne javne rasvete. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana - objasnila je Božidarka Golubović. - U Osnovnoj i srednjoj školi „Žarko Zrenjanin“ završeni su radovi na zameni prozora i vrata čime se povećala energetsku efikasnost same zgrade. Radovi na školi 'Matko Vuković' se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara više od jednog veka zasijati drugim sjajem a decenijski problem starih prozora napokon će biti rešen a ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest