PRVI KORAK ZA UVOĐENJE BUNJEVAČKOG JEZIKA: Skupština grada Subotice odlučuje o izmeni Statuta Grada

J.L.

03. 03. 2021. u 15:11

NA dnevnom redu sutrašnje, sedme sednice Skupštine grada Subotice biće 23 tačke dnevnog reda, među kojima je najvažnija Odluka o izmeni i dopuni Statuta Grada Subotice.

ПРВИ КОРАК ЗА УВОЂЕЊЕ БУЊЕВАЧКОГ ЈЕЗИКА: Скупштина града Суботице одлучује о измени Статута Града

Foto: Skupština grada Subotice

Predloženom izmenom Statuta Grada bunjevački jezik biće uvršten u ravnopravnu službenu upotrebu, rame uz rame sa srpskim, mađarskim i hrvatskim.


-Statut Grada je osnovni pravni akt i ne dešava se često da se on menja a kada do toga dođe, to se radi  po otežanoj proceduri. Sutra ćemo pristupiti prvoj fazi, izabraće se komisija koja će izraditi predlog o izmenama i dopunama Statuta  i kada ona bude sastavila tekst o njemu će se Skupština ponovo izjašnjavati -  objasnio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Predlog za pristupanju  promene Statuta dobili smo od Gradskog veća, njegovu promenu je u formalnom smislu inicirao gradonačelnik. Podsećam da sam 30. septembra prošle godine imao sastanak sa predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta, koji su tada izrazili želju da bunjevački jezik bude službeni jezik i ja sam ih u tome podržao.  Na osnovu zakona oni mogu da traže da se jezik uvede u službenu upotrebu u naseljenim mestima gde srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto, to  nije situacija na teritoriji celog grada, ali je gradonačelnik odlučio da ipak bude uveden svuda.  To je jedan demokratski potez i kada stignemo do kraja  procedure Subotica će biti grad koji u službenoj upotrebi ima četiri jezika.

Pastor je dodao da je ovo primer načela pozitivne diskriminacije,  te da predlog nije donet da bi se naškodilo bilo kojoj drugoj nacionalnoj zajednici.

-Bunjevci imaju nacionalni savet, imaju standardizovan jezik koji se uči u školama i zaista ne vidim razlog da se predlog za uvođenje jezika u službenu upotrebu ne podrži – dodao je Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)