NOSE MASKU, ALI ISPOD NOSA: Koliko građana poštuje epidemiološke mere u gradskom prevozu

Lj. P.

27. 02. 2021. u 09:45

NOŠENjE zaštitnih maski u autobusima gradskog prevoznika je obavezno od početka pandemije kovid 19, i ova mera se poštuje, kako u gradskom, tako i u prigradskom prevozu.

НОСЕ МАСКУ, АЛИ ИСПОД НОСА: Колико грађана поштује епидемиолошке мере у градском превозу

Foto N. Karlić

To je potvrđeno kontrolama gradskih inspekcija i Komunalne milicije, koje na terenu proveravaju da li se i u kojoj meri vozači autobusa i putnici pridržavaju propisa.

Kontrole da li se u autobusima JGSP "Novi Sad" poštuje ova mera, rađene su na autobuskim stajalištima, a Sektor inspekcije za saobraćaj i puteve je kontrolisao 1.030 autobusa.

ANKETA: Da li u gradskom prevozu nosite zaštitu

ZORICA MILOVANOVIĆ, trgovac

- Obavezno se pridržavam propisa, i u autobusu nosim zaštitnu masku od prvog dana kada je propisano da je obavezno. I ostali putnici nose maske, mada sam primetila da ih pojedini, pa čak i stariji nose ispod nosa, što je, naravno, nepravilno.

DUŠANKA DRAGAŠ, ekonomski tehničar

- U autobusu, kao i u drugim zatvorenim prostorima, nosim zaštitnu masku, i već sam se navikla, tako da mi to ne predstavlja problem. Više zameram što, posebno u špicu po povratku sa posla, ne možemo da držimo propisanu distancu.

VESNA GRUMIĆ, novinar

KADA se vozim autobusom obavezno nosim masku, pre svega zbog svoje, ali i zaštite drugih ljudi. Vozači ih obavezno imaju preko lica, a dogodi se da pojedini posle prolaska pored vozača, skinu masku ili je spuste ispod nosa.

- U autobusima koji su bili kontrolisani, uočeno je da svi vozači autobusa nose zaštitne maske - navode u niovosadskoj inspekciji.

- Kada je reč o putnicima koji su bili u prevozu, skoro svi su nosili zaštitne maske.

Na svim autobusima gradskog prevoznika, vidno su istaknuta obaveštenja da je zabranjen ulazak u vozilo bez zaštitne maske, što svi putnici poštuju, ali se, ipak, dešava da je posle ulaska sklone sa lica.

DEZINFEKCIJA AUTOBUSA

POSAO dezinfekcije autobusa JGSP "Novi Sad" i objekata, uključujući i autobuske stanice, u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom kovid 19, na tenderu je dobila novosadska "Ciklonizacija". Među četiri pristigle ponude, njihova je ocenjena kao ekonomski najpovoljnija.

Foto N. Karlić

- U svim dosadašnjim kontrolama, ponekad se dešavalo u zglobnim autobusima, da se u zadnjem delu vozila zatekne poneka mlađa osoba da ne nosi zaštitnu masku, ili je nepravilno nosi, spuštenu ispod nosa - prenose inspektori sliku koju su zaticali u autobusima.

- Na usmeno upozorenje inspektora, nepravilnosti su odmah ispravljene, a putnici koji nisu nosili maske, imali su ih kod sebe, ali su zaboravili da ih stave pravilno preko lica i nosa, odmah su je posle usmenog upozorenja inspektora pravilno stavili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije