AKO PLATE DUG – NEMA KAMATA: Konačno rešen višegodišnji spor crkve i lokalne samouprave

I.Mitić

25. 02. 2021. u 17:45

АКО ПЛАТЕ ДУГ – НЕМА КАМАТА: Коначно решен вишегодишњи спор цркве и локалне самоуправе

Foto:

JP „Toplana“ Leskovac i ovdašnja Srpska pravoslavna crkvena opština konačno su postigle sporazum po kome se crkva obavezala da višegodišnja dugovanja za isporučenu toplotnu energiju, u iznosu od 10,4 miliona dinara, plati u 36 mesečnih rata.

Sporazumom se leskovačka „Toplana“ odrekla zateznih kamata, dok će crkva morati da plati i skoro 1,2 miliona dinara na ime sudskih i advokatskih troškova spora koji je vođen pred nadležnim sudom.

Sporazumom je predviđeno i da crkva, pored zaostalih, redovno izmiruje i tekuće obaveze za grejanje crkve Odžaklije i Parohijskog doma u gradu na Veternici. Ukoliko bude ispoštovala sporazumom preuzete obaveze gradsko preduzeće će se odreći zateznih kamata u ukupnom iznosu od oko 3,2 miliona dinara.

Povodom ovih potraživanja crkva se pozivala na raniji dogovor sa predstavnicima lokalne samouprave po kojem je oslobođena plaćanja obaveza za grejanje, a na osnovu toga što je toplovod prošao kroz njeno dvorište.

- Godinama sam, s tim u vezi, tražio dokumentaciju i nigde nisam našao ni jedan pisani dokument, ni jedan zaključak, i odgovorno tvrdim da takav ugovor ne postoji – kazao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

On je naglasio da je o ovom problemu razgovarao i sa nekoliko vladika i da se konačno došlo do rešenja problema koje je u četvrtak potvrdilo i Gradsko veće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)