OPET OPTUŽEN ZA ISPLATU ZARADA: Čelnik komunalaca u Aleksincu ponovo dokazuje nevinost

D. ALIHODžIĆ

25. 02. 2021. u 08:25

SAMO četiri meseca od kad je Viši sud doneo oslobađajući presudu, direktor JKP "Komunalne usluge" u Aleksincu Budimir Marković moraće ponovo da dokazuje svoju nevinost.

ОПЕТ ОПТУЖЕН ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДА: Челник комуналаца у Алексинцу поново доказује невиност

Foto D. Alihodžić

Jer, Apelacioni sud je proces vratio na početak, pa će rukovodilac koji je pre godinu dana optužen da je oštetio preduzeće za 10 miliona dinara - tako što je radnicima povećao plate - ponovo morati na optuženičku klupu.

Pritom, ovaj slučaj već ostaje zabeležen kao presedan u niškom pravosuđu, jer su Markovića tokom prvog procesa, pred "licem pravde" branili svi zaposleni!

TUŽILAŠTVO

VIŠE javno tužilaštvo ne odustaje od zahteva da se i direktor i osoba zadužena za finansije u aleksinačkom preduzeću oglase krivim, osude na po godinu boravka iza rešetaka, te obavežu da JKP "Komunalne usluge" nadoknade imovinsku štetu. Predloženo je i to da im se izrekne mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po tri godine.

- Za to da oslobađajuća presuda nije potvrđena sam saznao od novinara, a čitav problem je nastao još u novembru 2014, kada su plate u javnom sektru zamrznute. Mi tog meseca nismo mogli da ispunimo plan oko isplate zarada, pa su radnici dobili manje nego što im pripada. Ali, kada se finansijska situacija u narednim mesecima popravila, svi su dobili plate po planu i niko nije pravio problem oko toga, sve do 2018, kada je budžetska inspekcija utvrdila da sam navodno prekršio zakon. Jednostavno oni to tumače kao povećanje, a činjenica je da bi opreduzeće bilo u problemu da nisam tako postupio. Jer, svi radnici bi podneli tužbe i troškovi bi se gomilali i po tom osnovu - kaže Marković koji odbacuje krivicu da je oštetio preduzeće, već smatra da je zaposlenima samo dao ono što im pripada.

Posebno je interesantna i činjenica da je on i dalje direktor JKP "Komunalne usluge", jer lokalna samouprava kao osnivač ne može da pronađe bilo kakav propust u njegovom radu.

- Uvećao sam kapital preduzeća i obnovio vozni park, čistimo 72 naseljena mesta u opštini, a zaduženi smo i za sve komunalne delatnosti, osim za vodovod i kanalizaciju. I, sve to sa samo stotinu zaposlenih - nabraja direktor kojem mandat, započet 2012, ističe u junu i poručuje kako nema nameru da "produžava ovu agoniju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)