OŽIVELE STARU TEHNIKU IZRADE ČIPKE: „Panonke“ iz Pančeva necanje žele da uvrste u listu nematerijalne kulturne baštine

J. J. BALjAK

23. 02. 2021. u 12:58

UDRUŽENjE građana „Panonke“ iz Pančeva radi na tome da staru i gotovo zaboravljenu tehniku ručne izrade čipke – necanje, uvrste na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine.

ОЖИВЕЛЕ СТАРУ ТЕХНИКУ ИЗРАДЕ ЧИПКЕ: „Панонке“ из Панчева нецање желе да уврсте у листу нематеријалне културне баштине

Foto: Udruženje

One su među retkima u Srbiji koje izrađuju ovu jedinstvenu vrstu čipke, za šta imaju i licencu Etno mreže Srbije.

- Nec čipka je vrlo skupocena i može da ukrašava peškire, manžetne, torbe, obuću i odeću. Za njenu izradu koriste se konac, prutići preko kojih se konac prevlači i specijalne igle. Proces nije nimalo lak, zbog čega se retko ko osmeli da se time bavi – objašnjava Nada Lukač, jedna od tri edukatora za izradu nec čipke u ovom udruženju.

Upravo iz tog razloga, necanje je pred izumiranjem. Ipak, Pančevke su uspele da tu vrlo zahtevnu tehniku, koja se bazira na principu izrade ribarske mreže, otrgnu od zaborava.

Ističu da što su konac i prutići tanji, to je čipka kvalitetnija, zbog čega je neophodno imati jako dobar vid. Od nje se mogu praviti razni oblici, a preko rastegnute mreže vesti različite tehnike bodova, što je čine jedinstvenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)