KAMPANJA ZA OČUVANJE JEZIKA: Srpski jezik kao nit koja povezuje čitavu zajednicu

G. ČVOROVIĆ

21. 02. 2021. u 13:18

POVODOM Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokrenula je kampanju za očuvanje srpskog jezika.

КАМПАЊА ЗА ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА: Српски језик као нит која повезује читаву заједницу

Foto arhiva

 - Svaki Srbin, pogotovo pripadnik druge ili treće generacije u inostranstvu, koji pored jezika države u kojoj živi, zna i srpski jezik, predstavlja most između Srbije i sveta i bogatstvo za sve nas - poručio je tim povodom Arno Gujon, vd direktora Uprave.

U ovoj instituciji su istakli da će u okviru projekta na Javnom servisu RTS, kao i na društvenim mrežama, biti emitovano više spotova u kojima, različitim narečjima, srpskim jezikom govore Srbi iz cele Srbije, od Kosova i Metohije do Vojvodine, iz regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dijaspore.

Arno Gujon kaže da je srpski jezik bogat i raznovrstan, da nije najlakši za učenje, ali da je jedan od najlepših.

 - Namera nam je da, u godini kada se u okruženju sprovodi popis stanovništva, čiji je jedan od ključnih elemenata baš maternji jezik, podignemo svest o značaju srpskog jezika.  Mi ne možemo da utičemo na to kako će druti nazivati svoj jezik, ali možemo da utičemo na to kako ćemo mi sačuvati svoj – istakao je.

Međunarodni dan maternjeg jezika

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) od 1999. godine obeležavaju 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem da se promovišu jezička i kulturna raznovrsnost i višejezičnost.

Gujon naglašava da je u dijaspori srpski jezik osnovna nit koja povezuje čitavu zajednicu.

 - Ako se jezik zaboravi, ta nit se prekida i gubi se deo identiteta – upozorio je vd direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, naglašavajući bogatstvo koje za građane našeg porekla u inostranstvu predstavlja znanje srpskog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)