ČUVAJU SEĆANJE NA HEROJE: Vršački SUBNOR obnavlja sva 123 spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata

J. J. BALjAK

12. 02. 2021. u 20:49

SUBNOR Vršac pokrenuo je akciju obnove sva 123 spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata, koja se nalaze na teritoriji celog grada Vršca.

ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Вршачки СУБНОР обнавља сва 123 спомен-обележја из Другог светског рата

Foto: SUBNOR/J.J.Baljak

Uz podršku lokalne samouprave, angažovali su arhitektu koji je popisao i fotografisao sva spomen-obeležja i dao predlog kako ih treba restaurirati.

Na osnovu toga, krajem prošle godine su postavljene nove mermerne ploče na postamentima bista narodnih heroja Žive Jovanovića i Save Munćana u Gradskom parku, koje su od starosti počele da otpadaju.

Ofarbana su i slova na spomen-ploči na kući u Pavlišu, u kojoj su 1942. ubijeni Žarko Zrenjanin i Strahinja Stefanović, dok je spomenik oslobodiocima sela Potporanj očišćen od korova, a okolna ograda obnovljena...

-Na većini spomenika i spomen-ploča treba samo da se zanove slova, koja su vremenom izbledela. Jedini slučaj skrnavljenja smo imali u selu Kuštilj, gde je vlasnik porodične kuće, verovatno ne znajući da time čini štetu, na spomen-ploču ušrafio broj svoje kuće. Ali, i to ćemo ispraviti – kaže Dragoljub Đorđević, predsednik vršačkog SUBNOR.

U najlošijem stanju su spomen-šume u Kuštilju, Zagajici i Izbištu, jer su zarasle u korov.

Foto: SUBNOR/J.J.Baljak

 

-Spomen-šuma u Izbištu, koja je do devedesetih godina bila omiljeno izletište meštana, čudnim okolnostima je u vreme privatizacije dospela u ruke privatnika. Sada pokušavamo da je vratimo u nadležnost seoske mesne zajednice, kako bismo mogli da je obnovimo – dodaje Đorđević.

Foto: SUBNOR/J.J.Baljak

 

Zanoviće i drveće u spomen-parku na Omladinskom trgu u Vršcu, gde je nakon Titove smrti posađeno 88 stabala, jer je maršal imao toliko godina kada je preminuo.

A u saradnji sa mladim kustosima vršačkog muzeja, pokušavaju da nađu i dve spomen-ploče, koje su nekada stajale u holu Gradske kuće i na poslovnoj zgradi JKP „Drugi oktobar“, a kojima se odavno gubi svaki trag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna