VEĆE ŠANSE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Učenici i roditelji u Leskovcu zadovoljni dosadašnjim iskustvom u dualnom obrazovanju

I. Mitić

29. 01. 2021. u 14:12

U GRADU na Veternici u petak je održan sastanak pomoćnice ministra prosvete Gabrijele Grujić i predstavnika leskovačkih srednjih škola na kojem se razgovaralo o dosadašnjim iskustvima i planovima kako da se na najbolji način mladim ljudima, tokom školovanja, omogući i sticanje praktičnih znanja.

ВЕЋЕ ШАНСЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ: Ученици и родитељи у Лесковцу задовољни досадашњим искуством у дуалном образовању

Foto: GU Leskovac

Učenici koji već imaju tu priliku zadovoljni su modelom dualnog obrazovanja, a roditelji smatraju da omogućava veće šanse za zapošljavanje.

- Teorija je majka znanja, ali dugo godina nije postojalo, vrlo bitno i važno, radno vaspitanje. Kompanije u Srbiji su nam za to otvorile svoja vrata, jer ne možemo da govorimo o kompetenciji i sublimaciji znanja i veština, kao o jedinstvenom kvalitetu, bez dualnog modela obrazovanja. Do kvalitetnih kadrova možemo samo ako imamo ovaj model na naš način. Zato smo i kreirali  nacionalni model dualnog obrazovanja koji daje rezultate – naglasila je Gabrijela Grujić.

U Leskovcu se, u saradnji sa ovdašnjim kompanijama, ovaj model obrazovanja realizuje u dve škole, u Školi za tekstil i dizajn i Srednjoj školi u Vučju, sa ukupno 273 učenika.

- Jasno je da se usvojeno znanje vrednuje tek onda ako je u praksi primenjivo. Od ovakvog modela obrazovanja benefite imaju i kompanije i pojedinci i svakako lokalna samouprava, jer ovako pripremljeni kadrovi lakše dolaze do posla. Ostaće u našem gradu i doprinositi još većem prosperitetu – ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

                                            

POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE

Nadležni podsećaju da je Leskovac prvi u Srbiji, po četvrti put, dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sa procentom ispunjenosti neophodnih kriterijuma od 96,33 odsto. Naglašeno je i to da je u gradu na Veternici u poslednjih osam godina broj nezaposlenih smanjen za više od 10.500 ljudi. Na evidenciji Nacinalne službe za zapošljavanje nalazi se još oko 12.500 nezaposlenih osoba. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede