TAKSA I ZA ODRŽAVANJE VODOMERA: Potrošači zbunjeni novinom na komunalnim računima od početka godine

E. D. N.

29. 01. 2021. u 10:02

ODLUKOM Skupštine grada u Novom Sadu, usvojenom tokom jedne od poslednjih lanjskih sednica, potrošači će na prvom ovogodišnjem računu objedinjene naplate imati dodatni mesečni namet od 118 dinara - na ime "unapređenja pogonske spremnosti sistema".

ТАКСА И ЗА ОДРЖАВАЊЕ ВОДОМЕРА: Потрошачи збуњени новином на комуналним рачунима од почетка године

Foto Arhiva

Taj fiksni dodatak će plaćati i poslovni korisnici usluga je namenjen JKP "Vodovod i kanalizacija", za izgradnju i rekonstrukciju, odnosno investiciono održavanje objekata tehničkog sistema, te za nabavku opreme - shodno planovima pomenutog preduzeća.

Ova informacija je izazvala mnogo polemika u javnosti, jer je protumačena kao naknada za održavanje vodomera, što je u nekim lokalnim samoupravama uvedeno još pre nekoliko godina, dok većina mesta u Srbiji za tako nešto nikada nije ni čula...

Taksa na vodemer, po informacijama iz zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija", iznosi 44 dinara i naplaćuje se već nekoliko decenija unazad. Taj trošak je iskazan na svakom mesečnom računu, za svako domaćinstvo, i isti je za sve.

Foto JKP Vodovod Kruševac

Ali, žitelji Kikinde svojim komunalcima ne plaćaju pomenutu naknadu, već smao utrošenu vodu i korišćenje kanalizacione mreže. Potrošače ništa ne košta ni redovna zamena vodomera, jer je to obaveza JKP "Kikinda", a izuzetak su samo nepopravljiva oštećenja nastala usled greške ili neodgovornosti korisnika . Primer za to je smrzavanje vodomera, ako ga domaćin tokom zime nije valjano zaštitio. Inače, izlazak ekipe na teren košta 1.100 dinara bez poreza, demontiranje starog i montiranje novog vodomera - ako se ne radi o redovnoj zameni - u zavisnosti od promera i kapaciteta treba platiti od 1.640 do 9.996 dinara po komadu, dok je raspon cena za servisiranje od 1.066 do 31.200 dinara.

U Somboru, međutim, druga je slika jer se naknada za održavanje vodomera na računima ovdašnjih potrošača nalazi još od 2015. Direktor JKP "Vodokanal" Jasmina Bobić kaže da je tako odlučila tadašnja Skupština grada, a njihova obaveza je da na svakih pet godina menjaju i baždare uređaje, uključujući i one u 15 naselja, što redovno proverava Republička direkcija za merenja i dragocene metale iz Subotice. (Ne)sporna naknada u selima iznosi dva kubika vode, a u gradu je nešto manja - zbog zajedničkog obračuna u stambenim zgradama.

Lozničani su, saznajemo, pošteđeni nameta za održavanje vodomera, isto važi i za potrošače iz Malog Zvornika, iz kojeg predsednik Opštine Zoran Jevtić podseća na obavezu svakog domaćina da uređaj postavi onako kako će se izbeći eventualna oštećenja.

Foto Arhiva

JKP "Vodovod" u Kraljevu, takođe, ne naplaćuje održavanje vodomera, ali sugrađanima zaračunava trošak održavanja priključka, korišćenje kanalizacije, prečišćavanje otpadnih i naknadu za korišćenje voda uopšte.

Toliko pominjana taksa ne postoji ni u Paraćinu, u Jagodini nikada nije ni naplaćivana, dok je na teritoriji Požarevca bila uvedena početkom 2014, iznosila je 125 dinara i važila je samo 14 meseci.

U Kruševcu JKP "Vodovod" održavanje "pogonske spremnosti sistema" naplaćuje od 2019, po ceni od 45 dinara bez poreza.

Niško komunalno preduzeće "Naisus", zaduženo i za vodosnabdevanje, ne naplaćuju naknadu za održavanje vodomera jer je ona, saznajemo, ukinuta pre desetak godina.

Vranjanci takav namet nikada nisu imali, niti postoje naznake da bi on u dogledno vreme mogao biti uveden...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)