NEMANJA I SAVA UTEMELJITELJI NAŠEG IDENTITETA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V.N.

28. 01. 2021. u 14:13

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog na temu „Stefan Nemanja i Sveti Sava: utemeljitelji srpskog identiteta“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

НЕМАЊА И САВА УТЕМЕЉИТЕЉИ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

FOTO: Prof. dr Boris Stojkovski

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjić i veliki župan Raške, otac Rastka Nemanjića, poznatijeg kao Sveti Sava, smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara. Period njegove vladavine predstavlja ključan trenutak u kulturi i istoriji Srba, a on je, pored svog najmlađeg sina, jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

Posle burne vladavine, zamonašio se i povukao u manastor Hilandar gde je i preminuo. Njegove mošti su 1208. prenete u manastir Studenicu, čija je izgradnja i započeta za vreme njegove vladavine. Nad njegovim moštima je Sveti Sava pomirio zavađenu braću što se smatra jednim od krucijalnih trenutaka u periodu stolovanja ove dinastije.

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je najmlađi sin Stefana Nemanje i njegove žene Ane. Kao mlad je pobegao na Svetu Goru i zamonašio se. Tokom svog života aktivno je delovao na području tadašnje Srbije, išao u diplomatske pohode, obrazovao ljude i širio hrišćansku veru, zaslužan je za podizanje brojnih zadužbina, i ostavio u amanet više pisanih dela. Obrazovao je buduće sledbenike pravoslavne crkve što je uticalo na razvoj školstva u srednjevekovnoj Srbiji. Preminuo je na putu iz Jerusalema, prolazeći kroz Bugarsku, 14. januara 1236. godine, po julijanskom kalendaru.

Do danas je kult Savine ličnosti ostao jak, što nije umanjilo ni spaljivanje njegovih posmrtnih ostataka od strane Sinan-paše na Vračaru, gde danas stoji Hram Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja  Srba.

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog Save 27. januara po gregorijanskom ( 14. januar po julijanskom ) kalendaru, a srpske škole taj dan obeležavaju kao školsku slavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024