SVILAJNAČKA OPŠTINA BOGATIJA ZA 148 BEBA: Rođeno trideset odsto više mališana nego prethodne godine

Z. Gligorijević

06. 01. 2021. u 13:01

SVILAJNAČKA opština lane je postala bogatija za 148 beba, 76 devojčice i 72 dečaka, što je za gotovo 30 odsto više novorođenih nego pretprošle godine. Da je iz godine u godinu sve više novorođenčadi najbolje govori podatak da je, recimo, 2018. godine rođeno 10 odsto više beba nego u 2017. godini.

СВИЛАЈНАЧКА ОПШТИНА БОГАТИЈА ЗА 148 БЕБА: Рођено тридесет одсто више малишана него претходне године

Foto: SO Svilajnac

Prema mišljenju Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, populaciona politika, koja se vodi deceniju unazad, kao i poboljšanje kvaliteta života građana Svilajnca, doprineli da Svilajnčani proširuju svoje porodice.

- Ponosan sam i srećan što možemo da se pohvalimo porastom nataliteta. Iz  budžeta opštine svake godine izdvajamo po 20.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i po 30.000 dinara za treće dete. Svaka rođena beba dobija simboličan poklon dobrodošlice - paket sa bebi opremom, a godišnje izdvajamo 2,5 miliona dinara za finansiranje 5 vantelesnih oplodnji za parove koji nemaju više prava na državni besplatni program– ističe Milanović.

 Pored ovih mera, povećanju novorođenčadi, smatra Milanović, doprinelo je i stvaranje uslova i sadržaja za život koji privlači mlade da ostanu u rodnom gradu i da u njemu zasnivaju porodice.

 - Kroz programe zapošljavanja, stručnog usavršavanja, ali i jačanjem privrede, podižemo standard građana, a sve je to preduslov i za osnivanje porodice i porast nataliteta. Otvorili smo i Centar za brigu o porodici, koji kroz niz programa pruža besplatnu podršku porodicama, u 12 sela otvorili smo vrtiće u kojima deca borave besplatno, a konstantno radimo i na razvoju kulture, sporta, infrastrukture...“ – dodaje predsednik Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri