PEDESETA GODIŠNJICA OD SMRTI: Otkrivena obnovljena spomen-bista prof. dr Milana Nešića

I.M.

28. 12. 2020. u 17:19

NA pola veka od smrti prof. dr Milana Nešića u Vlasotincu je otkrivena restaurirana spomen-bista ovog hidroinženjera, graditelja vlasotinačkog keja, gradonačelnika Beograda, profesora i dekana Tehnološkog fakulteta u Beogradu i čoveka koji je vršio nadzor nad izgradnjom brane na Vlasinskom jezeru.

ПЕДЕСЕТА ГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ: Откривена обновљена спомен-биста проф. др Милана Нешића

Foto: I.Mitić

Spomenik prof. dr Milanu Nešiću podignut je pre sedam godina, na početku keja, kod mosta u centru Vlasotinca, na incijativu Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920, SUBNOR-a i Udruženja Vlasotinčana u Beogradu, a uz podršku njegovih naslednika, ali je nedavno oštećen.

Sada je, uz podršku lokalne samouprave, ponovo postavljen, a uređen je i prostor oko spomenika čime je obeleženo i 50 godina od Nešićeve smrti.

Foto: I.Mitić

Njegov otac, Lazar, bio je sreski načelnik u Vlasotincu u kome je Milan završio osnovnu školu, a kasnije je dostigao najviše akademske titule.

Voleo je Vlasotince i rado se vraćao u ovu varoš gde su živele i dve njegove sestre. Stariji Vlasotinčani ga pamte kao strasnog ribolovca, koji im je „iz velikog sveta donosio pribor za pecanje“, a on je uživao u lovu rakova u tada bistroj Vlasini i u Čarobnoj dolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024