VIRTUELNO DRUŽENJE UZ ŠOLJICE ZA KAFU: Narodni muzej u Požarevcu priredio neobičnu izložbu pod nazivom "Užitak za čarobni napitak"

Dušanka Novković

27. 12. 2020. u 07:39

NARODNI muzej Požarevca priredio je virtuelnu izložbu šoljica za kafu pod nazivom "Užitak uz čarobni napitak", sa eksponatima iz svojih zbirki i privatnih kolekcija.

ВИРТУЕЛНО ДРУЖЕЊЕ УЗ ШОЉИЦЕ ЗА КАФУ: Народни музеј у Пожаревцу приредио необичну изложбу под називом Ужитак за чаробни напитак

Glinene šoljice za kafu / Foto Narodni muzej Požarevac

Na izložbi su predstavljene šolje iz muzejske praistorijske, antičke, etnološke i primenjene zbirke, ali i šoljice i servisi koje su privatna lica ustupila za potrebe izložbe.

Kroz izložbene eksponate i propratne tekstove, posetioci virtuelne izložbe saznaju da su, kao i ostalo posuđe, i šoljice pratile kulturne, ekonomske i društvene promene. Konkretno na prostoru naše zemlje, nakon keramičkog, dolaskom Turaka posuđe od bakra i mesinga postalo je nezaobilazni inventar svake kuće, sve do polovine 19. veka, kada počinje da preovladava zapadnjačka moda.

Od druge polovine 19. veka, uticaj Zapada vidi se na šoljama i čajniku od keramike proizvedenim u evropskim centrima za izradu proizvoda od keramike. U kućama trgovaca, činovnika i intelektualaca, keramičko posuđe uvezeno je najviše iz srednje i zapadne Evrope. U primenjeno-umetničkoj zbirci Narodnog muzeja sačuvano je posuđe za serviranje i konzumiranje toplih napitaka sa uticajima i Istoka i Zapada.

Servis za kafu sa likom gejše / Foto Narodni muzej Požarevac

Na izložbi se može videti i set za kafu sa motivom gejše, napravljen tridesetih godina 20. veka, kupljen u Francuskoj. Ovakav set bio je u upotrebi od kraja 19. veka do 1950. godine. Posuđe sa ovim motivom naziva se "posuđe sa damom u kimonu". Napravljeno je preko 125 varijanti motiva, ali na svima su predstave Japanki u kimonima jarkih boja okružene prirodom ili hramovima. Svi ovi predmeti ručno su slikani sve do 1920. godine.

Zaslužni za izložbu o šoljicama za kafu su Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnik, Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos, Teodora Branković, arheolog, viši kustos, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos, i Sanja Stojadinović, vodič.

MLINOVI

Mlinovi za kafu / Foto Narodni muzej Požarevac

OSIM šoljica sa tacnama, setovima i servisima, na izložbi se mogu videti i stari metalni mlinovi za kafu, neizostavno kuhinjsko pomagalo u svakom domaćinstvu, sve do početka prodaje mlevene kafe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati