IMENA ULICA NA DVA JEZIKA U BOSILEGRADU: Građani sami birali nazive

J.S.

19. 12. 2020. u 13:24

ULICE u Bosilegradu koje do sada nisu imale imena, kao i one koje već jesu dobile su dvojezična imena po znamenitim ličnostima i događajima koji su važni u istoriji Srbije i Bugarske.

ИМЕНА УЛИЦА НА ДВА ЈЕЗИКА У БОСИЛЕГРАДУ: Грађани сами бирали називе

Foto: J.S.

Po državnom projektu  koji podrazumeva da svaka ulica ima svoje ime, ovde je uređeno da u sve table u  486 ulica i uličica budu dvojezične.

- Stefan Stojkov predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, pojašnjava da je komisija bukvalno išla od ulice do ulice i u dogovoru sa stanovnicima na zboru građana izabrala imena. Neke ulice su imale imena, neke nisu. Neki nazivi su ostali isti neki su promenjeni, ali suština je da su sada svi nazivi ulica dvojezični, što savet podržava i pozdravlja kao odlično odražen posao – objašnjava Stojkov.

Tako sada u Bosilegradu prema njegovim rečima postoji ulica Maršala Tita, Georgi Dimitrova, Pop Dimitrova i Vuka Karadžić. Ulicu je dobio i Jordan Zaharijev, ali i neke lokalne ličnosti.

Za sada je postavljeno 153 dvojezičnih tabli u Bosilegradu i prigradskom naselju Rajčilovci ostalo je da se postavi još 333.

U 37 sela i zaseoka takođe će biti postavljeno oko 800 dvojezičnih tabli. Za ovu ne malu investiciju, opština je zatražila pomoć Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i donatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)