LENI GITARA ZA HIT: Na onlajn festivalu u Sivcu nastupili muzičari iz Evrope i SAD

Z. Rajić

16. 12. 2020. u 07:13

FESTIVAL akustičarske muzike u Sivcu (FAMUS), 36. po redu, održan je polovinom decembra onlajn - putem jutjub-kanala.

ЛЕНИ ГИТАРА ЗА ХИТ: На онлајн фестивалу у Сивцу наступили музичари из Европе и САД

Foto Z. R.

Na njemu su izvedene 23 autorske kompozicije, a učesnici su, kao nikad dosad, obezbedili festivalu evropski, pa i interkontinentalni karakter.

PRIVRŽENOST

Posle Srbije, najviše predstavnika na ovogodišnjem FAMUS-u imala je Bugarska - četiri. Među izvođačima je bio i Čedomir Janjić, koji je nastupio i na prvom FAMUS-u, 1977. godine.

Foto Z. R.

Pored kantautora i grupa iz Srbije, nastupili su i akustičari iz Hrvatske, Bugarske, Španije, Škotske, Irske, Austrije i SAD. FAMUS, prvi put otkad postoji, nije imao stručni žiri, jer su, prema rečima Maksima Mudrinića, osnivača i umetničkog direktora festivala, svi izvođači bili pobednici.

- Po kvalitetu pesama i muzičara koji su nastupili, ovogodišnji FAMUS je bio jedan od najboljih. Svi učesnicima dugujemo zahvalnost zato što su imali volje i želje da nam ulepšaju ovo vreme naruženo koronom, zbog koje FAMUS nije mogao da se održi pred publikom u Domu kulture - rekao je Mudrinić.

Publika je, ipak, imala glavnu reč, jer je putem interneta birala pesmu koja joj se najviše svidela. Glasanje je trajalo 24 sata od emitovanja svih kompozicija, posle čega je saopšteno da su gledaoci za hit festivala izabrali pesmu I can't keep waiting ("Ne mogu da čekam"), koju je izvela najmlađa učesnica, 15-godišnja Lena Hrvojević iz Novog Sada. Ona je kao nagradu osvojila akustičnu gitaru, simbol FAMUS-a i instrument uz koji su izvedene 22 kompozicije, a samo jedna je otpevana uz pratnju klavira.

Festival, čiji je moto "U ime muzike, ljubavi i prijateljstva", održan je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Opštine Kula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)