JOŠ ČETIRI ŽRTVE KORONE U MORAVIČKOM OKRUGU: U čačanskoj bolnici hospitalizovano 209 pacijenata

V. I.

06. 12. 2020. u 18:05

JOŠ četvoro ljudi iz Moravičkog okruga, i to troje njih iz Ivanjice i jedna osoba iz Čačka, preminulo je u čačanskoj Opštoj bolnici od posledica zaraze korona virusa.

ЈОШ ЧЕТИРИ ЖРТВЕ КОРОНЕ У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ: У чачанској болници  хоспитализовано 209 пацијената

Foto: V. Ilić

Pokojnici su bili starosne dobi od 61 do 75 godina.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 209 pacijenta, četiri više nego juče.

U protekla 24 sata primljena su 23 pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom. Bilo je 10 otpusta na kućno lečenje, četiri prijema u Plavu halu, a jedan pacijent je poslat u Šabac pošto je tamošnji osiguranik.

U respiratornom centru smešteno je 18 najtežih bolesnika. Osmoro pacijenata sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju.

U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je bilo 250 pregleda, od čega su više od polovine bili prvi.

Sa novim prijemima, čačanska bolnica praktično više nema slobodan krevet, pošto je maksimalan broj ležajeva u kovid paviljonima – 210. Direktor bolnice dr Miroslav Sretenović strahuje da će cela bolnica, odnosno i njen noviji deo morati da pređe u kovid sistem.

– Nadam se da nećemo morati o tome da razmišljamo, ali pitanje je da li ćemo moći da izbegnemo scenario da čitava bolnica pređe u kovid režim. Pokušaćemo da nam Plava hala bude taj ventil, da tu makar privremeno primamo pacijente dok se ne otpuste bolesnici koji su na bolničkom lečenju – rekao je dr Sretenović. – Plava hala, u kojoj je trenutno smeštena 31 osoba, nam značajno pomaže, jer sada neke pacijente možemo i da primamo u tu privremenu bolnicu. Pokušaćemo da napravimo veći otpust pacijenata, međutim sa ovolikim dnevnim prilivom pacijenata veoma je teško napraviti tu ravnotežu.

Prema njegovim rečima, više nema mogućnosti da se šalju pacijenti u bilo koju ustanovu tercijarnog tipa, pošto su i tamo kapaciteti prebukirani. Veliki problem je, kaže on, što već deset dana ne opada broj pregleda, niti prijema na odeljenje.

Do sada smo vikendom imali manji priliv, ali sada više ni to nije slučaj. Očito da se infekcija razbuktala, da je doživela eksploziju i da više ne postoji razlika između dana vikenda i radnih dana – zaključio je dr Miroslav Sretenović, dodavši da je prethodni dan bio jedan od najtežih dana u bolnici od početka epidemije.

U čačansku Plavu halu, kako saznajemo, dopremljeno je još 40 boca sa kiseonikom, tako da je sada kiseonik razveden do 88 od ukupno 168 postelja, koliko se ovde nalazi. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kazao je da se očekuje da stigne još oko 50 boca sa kiseonikom i tada bi svi kreveti bili opremljeni kiseoničkom podrškom.

- Kovid bolnica u Atenici je od velikog značaja, jer svim silama pokušavamo da Opšta bolnica u Čačku ne pređe potpuno u kovid režim, jer imamo i dosta drugih pacijenata, koji zahtevaju lečenje, pa čak i operativne zahvate - rekao je Todorović.

- Više nemamo mogućnost da pacijente prebacujemo u tercijarne zdravstevene ustanove u Kragujevcu i Beogradu, jer su sve bolnice pune i naši kapaciteti su jedini gde pacijenti sa teškom kliničkom slikom  iz Moravičkog okruga mogu biti hospitalizovani – zaključila je dr Biljana Kočović, pr Opšte bolnice u Čačku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a