MALA RAŠKA, VELIKO KORONA ŽARIŠTE: Dnevno i po 50 inficiranih, oboleo i veliki broj zdravstvenih radnika

N. Kočović

02. 12. 2020. u 13:58

SA skoro 650 obolelih za dva meseca, Raška je, uzimajući u obzir broj stanovnika, bila jedno od najvećih žarišta virusa korona u Srbiji, ali se poslednjih dana situacija polako stabilizuje.

МАЛА РАШКА, ВЕЛИКО КОРОНА ЖАРИШТЕ: Дневно и по 50 инфицираних, оболео и велики број здравствених радника

Foto: N. Kočović

Po prohladnom jutru, ispred kovid ambulante je tek nekoliko osoba, iako podaci pokazuju da ih se dnevno javi i blizu 300. Ohrabruje činjenica da je sve manje onih koji se prvi put javljaju lekaru i da dve trećine pregleda čine oni koji dolaze na kontrolu.

- Oboleo sam pre desetak dana i srećom sam dobro prošao, sa blagom temperaturom od par dana, grebanjem u grlu, bolom u mišićima i malaksalošću. Međutim, mnogi iz mojeg okruženja su dobili teške upale pluća, neki su još na lečenju u Novom Pazaru, tako da savetujem svima da se pripaze – priča jedan od Raščana sa kojim smo razgovarali.

Ostali dodaju da je glavni razlog velikog skoka obolelih nepoštovanje protivepidemioloških mera i nedisciplina.

Od početka obolelo preko 900, nema podataka o broju umrlih

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Raški je obolelo 912 osoba, od kojih 60 u prvom talasu, tokom proleća, 204 u letnjim mesecima, a ostali u poslednjem naletu. Koliko je osoba umrlo od posledica izazvanih tim virusom u Štabu za vanredne situacije i Domu zdravlja nisu znali, upućujući nas na Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

- Opustili smo se nakon onog letnjeg talasa, mislili smo da je prošlo. Počele su da se organizuju proslave, svadbe, rođendani, a i kad je preporučeno da se ljudi ne okupljaju, pojedini su, krijući, pravili veselja ili slavili slave sa velikim brojem gostiju – kaže gospođa ispred Doma zdravlja.

Sve je počelo krajem septembra, a vrh talasa zabeležen je prethodne nedelje kada je nekoliko dana uzastopno bilo između 40 i 50 novoobolelih, sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom koja je zahtevala bolničko lečenje.

- Najveći problem nam je sada što nam je 16 zaposlenih pozitivno, od kojih su 11 medicinski radnici, među njima i jedini radiolog. Ostalo su vozači i čistačice koji su, takođe, bitni šrafovi u kovid sistemu. Ostali su umorni, mnogi nisu koristili ni jedan jedini dan odmora ove godine, pa smo na nedavnom sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Mirsadom Đerlekom tražili odobrenje za zapošljavanje bar sedam radnika – kaže za Večernje novosti direktor Doma zdravlja Milisav Galjak.

Problem u Osnovnoj školi “Raška”

Gogić ističe da u Raški ne postoje “mini žarišta”, ali da je bilo problema u Osnovnoj školi “Raška” gde je u jednom trenutku u kućnoj izolaciji bilo 60 učenika i 18 nastavnika.

- Zbog toga smo od Ministarstva prosvete zatražili odobrenje da ta škola pređe na onlajn način nastave što nam je i odobreno. Ostale obrazovne ustanove rade normalno – dodao je Gogić.

To što je virus iz stroja izbacio jedinog radiologa u Raški napravilo je dodatne probleme time što sada rendgenske snimke, veoma važne u dijagnostici ove bolesti, moraju da nose u Novi Pazar na čitanje.

- Potrebna su nam dva pokretna digitalna rendgen aparata kako bismo snimke mogli da šaljemo elektronski na čitanje i time ubrzamo i pojednostavimo proces. Nadamo se da će nam Ministarstvo zdravlja izaći u susret – dodao je Galjak.

U Štabu za vanredne situacije kažu da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali da se, zahvaljujući poštovanju uvedenih mera, poslednjih dana stabilizuje.

- Raška je, zbog celokupne situacije u regionu, uvodila posebne, rigoroznije, mere i pre nego ih je preporučivao republički Krizni štab. Mi smo pre njih ograničili radno vreme ugostiteljskih objekata do 18 časova, uveli obavezno nošenje maski u zatvorenom, ograničili popunjenost autobusa na 50 odsto, a kada je krenuo ovaj talas omogućili smo svim zaposlenim u javnim preduzećima i ustanovama da rade od kuće – objašnjava zamenik predsednika Opštine i komandanta Štaba Đorđe Gogić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽNO SAOPŠTENJE MUPA ZA GRAĐANE NIŠA: Stanari ovih ulica biće evakuisani u nedelju, na snazi nekoliko bitnih pravila ponašanja (FOTO)