"ZELENI PRSTEN" ŠTITI CEO GRAD: U atarima Novog Sada počelo podizanje vetrozaštitnih pojaseva na više od 200 hektara

Z. GRUMIĆ

02. 12. 2020. u 12:12

NA više od 200 hektara zemljišta na području grada Novog Sada počela je kampanja sadnje drveća radi formiranja vetrozaštitnih pojaseva, kako bi pre svega bili umanjeni gubici plodnih slojeva oranica prouzrokovani jačim vetrovima koji često pogađaju i taj južni deo bačke ravnice.

ЗЕЛЕНИ ПРСТЕН ШТИТИ ЦЕО ГРАД: У атарима Новог Сада почело подизање ветрозаштитних појасева на више од 200 хектара

Sadnja drveća u Budisavi / Foto Pres služba Grada

Ukupna dužina tih pojaseva iznosiće 387 kilometra, a biće zasađeno oko 240.000 sadnica drveća, istakao je dr Saša Orlović, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

- Biće korišćene uglavnom domaće vrste sadnica, poput hrasta lužnjaka, kao i bagrema koji je takođe dobar za ovo područje. Izborom vrsta sadnica želimo da, pored zaštite od vetra, utičemo i na biodiverzizet i da tako praktično stvaramo jedan zeleni prsten oko grada.

Kad vetrozaštitni pojas bude formiran, dodao je profesor Orlović, predstoji nam ozbiljan zadatak održavanja i čuvanja kako bi mogao da potpuno odgovori svojoj funkciji. On je takođe podsetio da je u proteklih godinu dana u gradu zasađeno dva i po puta više sadnica drveća u odnosu na raniji godišnji prosek.

Sadnja 14.500 sadnica u dužini od 14 kilometara počela je prošle nedelje u Budisavi, a projekat je vredan 2,5 miliona dinara. Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je ukazao da je posebna pažnja posvećena formiranju vetrozaštitnih pojaseva jer ih na području Novog Sada nije bilo u dovoljnoj meri. Ukupna vrednost podizanja svih tih pojaseva na području grada je 100 miliona dinara.

- Efekti koji se postižu njihovim podizanjem su brojni. Oni doprinose smanjenju gubitka plodnih slojeva zemljišta i očuvanju njegove plodnosti. Takođe, štite saobraćajnu infrastrukturu od snežnih smetova.

STUDIJA OBUHVATILA I ORANICE

GRAD je još 2016. dobio od Instituta za nizijsko šumarstvo Studiju za podizanje vetrozaštitnih pojaseva u poljoprivrdnim regonima svih katastarskih opština. - Studija je urađena u skladu sa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta a finansirana je iz namenskih sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri