ZASTAVA 63. PADOBRANSKE NA PUTU OKO SVETA: Znamenje elitne jedinice stiglo u Vršac, veterani oduševljeni inicijativom (FOTO)

J. J. BALjAK

01. 12. 2020. u 18:28

ЗАСТАВА 63. ПАДОБРАНСКЕ НА ПУТУ ОКО СВЕТА: Знамење елитне јединице стигло у Вршац, ветерани одушевљени иницијативом (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

ZASTAVA 63. Padobranske brigade, koja je 24. novembra sa vojnog aerodroma u Nišu krenula na put oko sveta, danas je stigla i u Vršac.

Na ulazu u taj grad dočekalo ju je desetak vršačkih veterana te elitne jedinice Vojske Srbije, a svečana primopredaja upriličena je u centru grada, nakon čega su je Vrščani simbolično raširili i kod drugih gradskih simbola – Vršačke kule i crkve Svetog Teodora Vršačkog.

Foto: J. J. Baljak

- Ovo je veliki dan za nas veterane i zato ćemo ovu zastavu, dok bude u našim rukama, čuvati životom. Jer, velika je stvar to što nam je ove godine ponovo vraćen status brigade i što smo velikom zaslugom nas veterana ponovo dobili svoju zastavu – kaže Željko Isajlov, koji je služio vojsku u 63. padobranskoj brigadi 1981/82 godine.

Nakon Vršca, zastava će krenuti put Zrenjanina i ostalih vojvođanskih gradova, u kojima žive veterani ove brigade. Potom će otići i u ruke nekadašnjih pripadnika, koji sada žive širom Evrope, SAD, Kanade i Australije.

- Svoj put oko sveta zastava bi simbolično trebalo da završi do 14. oktobra 2021. godine, kada naša brigada u Nišu obeležava slavu, pokrov Presvete Bogorodice – kaže Miloš Gužvić Gužva, iz Niša.

Zastava je dosad bila u rukama svojih veterana iz Babinog Zuba, Zaječara, Bora, Paraćina, Jagodine, Smedereva, Kovina i Bele Crkve. Prethodno je osveštana, a cela akcija je organizovana uz odobrenje Generalštaba Vojske Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)